Bakan Uraloğlu açıkladı: Vergisiz telefonda son aşamaya gelindi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, gündeme ilişkin yaptığı açıklamada öğrencilere vergisiz cep telefonlarına ilişkin düzenlemede son aşamaya gelindiğini söyledi.

EKONOMİ 15.09.2023, 13:09 Şeyda Gül
Bakan Uraloğlu açıkladı: Vergisiz telefonda son aşamaya gelindi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, NTV canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin liderlik ettiği "Kalkınma Yolu" projesinden, öğrencilere vergisiz cep telefonu ve bilgisayara kadar pek çok konuya açıklık getiren Bakan Uraloğlu, İstanbul'daki deprem hazırlıklarından, Ankara ile İstanbul arasında yapılacak ikinci otoyol projesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kalkınma Yolu’ndan ilk imza Ekim ayında

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin G-20 Zirvesi'nde gündeme getirdiği "Hindistan - Orta Doğu - Avrupa Tren Hattı"nın zamandan tasarruf anlamında efektif olmadığını anlatan Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin üzerinde çalıştığı Kalkınma Yolu'na ilişkin bilgi verdi. Türkiye'nin Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri'yle birlikte aylardır bir çalışma yürüttüğünü anlatan Bakan Uraloğlu, projenin genel anlamda hazır olduğunu söyledi. Bakan Uraloğlu, “Biz bunu yaparken de şunun altını çizmek istiyorum; bölgedeki hiçbir ülkeyi ötekileştirmeden bir süreç başlattık” diye konuştu.

Bakan Uraloğlu, projeye ilişkin ilk imzaların Ekim ayında atılabileceğinin altını çizdi.

Vergisiz bilgisayar ve cep telefonu

Gençlerin beklediği vergisiz cep telefonu ve bilgisayar düzenlemesinin yakın zamanda tamamlanacağını söyleyen Bakan Uraloğlu, çalışmanın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın da çalışamaya destek verdiğini aktardı. Uraloğlu, “Zannediyorum ki bugünlerde tamamlanır, yıl sonuna gitmeden kamuoyuna duyurulur ve başlatılır” dedi.

BAE ile yapılan anlaşma

“(BAE) Enerji sektörü ile ilgili yakın temasları var” diyen Bakan Uraloğlu, daha çok demiryollarında yapmayı düşündüğü projeler olduğunu söyledi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek demiryolu hattının finanse edilmesinden tutun, mevcut otoyol işletmecilerine ortak olunmasıyla ilgili bir gündem olduğunu anlatan Bakan Uraloğlu, “Bazı limanların işletilmesiyle ya da ortaklık yapılmasıyla ilgili gündem var. Bunları görüşüyoruz. Karar genel anlamda verildi. İlk etapta yaklaşık 5-6 milyar dolarlık proje söz konusu” ifadelerini kullandı.

Ankara - İzmir YHT Projesi

Polatlı - Konya istikametindeki mevcut olan hızlı tren hattımızdan ayrılarak Manisa üzerinden İzmir'e inen bir hat olacağını ifade eden Bakan Uraloğlu, yaklaşık 508 kilometrelik yeni bir hattı konuştuklarını söyledi. Mevcut hızlı tren hattını da kullandığında 624 kilometreyi konuştuklarına dikkat çeken Bakan Uraloğlu, burayı bitirdiklerinde 3,5 saate inmiş olacağını kaydetti. Altyapıda ciddi bir mesafe kaydettiklerini ifade eden Bakan Uraloğlu, “İhaleyi yaptık. Firmamıza sahada yer teslimi yaptık ve başladık. İlk planlamamız 2028 yılında bitirebiliriz şeklindeydi ama son değerlendirmede 2027 yılında Ankara-İzmir YHT hattını açmış oluruz diye planladık” dedi.

İstanbul’da depreme hazırlık

Ulaşım yapılarıyla ilgili deprem yönetmeliği yayınladığını anlatan Bakan Uraloğlu, dünyada kabul edilmiş yeni yaklaşıma göre yapıları gözden geçirdiklerinin söyledi. Yeni yapılan yapılarda çok sıkıntı olmadığını ama hepsini kontrol ettiklerini belirten Bakan Uraloğlu, özellikle karayolları tarafına bakıldığında, İstanbul'da kritik yapılar olduğunu söyledi. “Kritik yapılar dediğimiz köprüler ve tünellerde bir hasar aldığınızda hemen birkaç saatte geçiş veremiyorsunuz” diyen Bakan Uraloğlu, güçlendirme çalışmaları olduğunu vurguladı. Bakan Uraloğlu, “15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün askı halatlarını değiştirdik, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün askı halatlarını değiştiriyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Büyük İstanbul Tüneli projesi

Büyük İstanbul Tüneli Projesi’nin ismi gibi kendi de büyük bir proje olduğunu söyleyen Bakan Uraloğlu, İstanbul'un ana arterlerine hizmet edebilecek bir proje olduğuna dikkat çekti. Yaklaşık 28 kilometre uzunluğunda ve 13 istasyondan oluşacağını söyleyen Bakan Uraloğlu, “Neye hizmet etsin diye çok tartıştığımız bir projedir bu. En son verdiğimiz karar burada demiryolu geçişi şeklinde projelendirmek... Projeleri bitti. Türkiye'deki ekonomik durumu da dikkate alarak uygun zamanlamayla yapımına başlamayı düşünüyoruz” dedi.

İstanbul ile Ankara arasındaki ikinci otoyol

“Ankara ile İstanbul arasında mevcut bir otoyolumuz var” ifadelerini kullanan Bakan Uraloğlu, bu otoyolun, Akyazı'da Kuzey Marmara Otoyolu ile artık yeni bir hat oluşturarak, bütün İstanbul'u kuzeyden kuşakladığını anlatan Bakan Uraloğlu, “Günlük 50 bin trafiklere gelmiş durumdayız. Bu 50 bin trafik artık kapasitesinin dolması anlamında rakamlar ifade ediyor. 100 binlere geldiğinizde hizmet seviyesi düşecek demektir” şeklinde konuştu.

Kış şartlarının daha az olduğu bir güzergah

Şu anki güzergahın, Bolu Dağı Tüneli ile devam edip Düzce üzerinde devam eden bir güzergah olduğunu vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Ayaş, Beypazarı, Nallıhan, Göynük, Akyazı üzerinden geçen bir güzergah var. Oradan geçmesinin daha uygun olacağını düşünüyoruz. Otoyolu o güzergahtan projelendiriyoruz. Süper hızlı tren projesini de aynı güzergahtan planlıyoruz ve kış şartlarının daha az olduğu bir güzergah” dedi.

Öğrencilere vergisiz cep telefonu

“10 GB internet konusunda burada hitap edeceğimiz üniversite öğrencileri kimlerdir, sayıları ne kadardır, operatörlerden sağlama konusunda teklifleri aldık” diyen Bakan Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a arz edeceklerini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ında bu açıklamayı kısa zamanda yapacağını söyleyen Bakan Uraloğlu, “Vergisiz cep telefonu ve bilgisayar konusunda birinci derecede Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız yürütüyor. Biz de onlara destek veriyoruz. Onlar da hangi cihazları kapsayacağı ile ilgili çalışma yapıyorlar. Zannediyorum ki bugünlerde tamamlanır, yıl sonuna gitmeden kamuoyuna duyurulur ve başlatılır” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)