Bakan Nebati, Yeni Ekonomi Destek Paketi'ni açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ihracat, üretim ve işletme harcamalarına ilişkin 60 milyarlık ekonomik destek paketinin detaylarını duyurdu. 

EKONOMİ 12.02.2022, 16:33
Bakan Nebati, Yeni Ekonomi Destek Paketi'ni açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'nda konuştu.

“3 yeni destek paketi”

Nebati, bu toplantıda, 3 paketlik yeni ekonomik destek adımını açıkladı.

60 milyar TL'lik kefalet hacmi hazırlandığını bildiren Bakan Nebati, “Bu, bitince başlayacak olan paketlerin ilk adımı. Yeter ki üretin, yatırım yapın, katma değer sağlayacak adımları uygulayın" sözlerini kullandı.

Açıklanan destek paketinin detayları şöyle;

"Yatırım paketi (25 milyar TL), ihracat paketi (25 milyar TL) ve işletme harcamaları paketi (10 milyar TL) şeklinde 3 paketi uygulamaya alıyoruz.

Hedef sektörlerimizi tespit ettik. Yatırım paketimiz 25 milyar TL'lik. Yatırım kredilerinde azami 24 ay ödemesiz, 96 ay vade. KOBİ ve KOBİ harici, yüksek - orta ve yüksek teknoloji üreten sektör şirketlere 1.25 kat kefalet limiti imkanı tanıyoruz.

Yatırım odaklı işletme kredileri konusunda azami 6 ay ödemesiz, 30 ay vade. Faiz oranı 0-24 ay sabit (TLREF+ %1) 24 ay ve üstü sabit (TLREF + %2) şeklinde uygulanacak.

Maksimum kredi limiti her bir KOBİ için 25 milyon TL, büyük şirketler için 100 milyon TL olacaktır.

Özel bankalara özellikle çağrıda bulunmak istiyorum, paydaşlarla işbirliğiyle yürüyoruz. Lütfen özel bankalarımız hızlı bir biçimde bu işin kolaylaştırıcı uygulamalarını gerçekleştirin. Bu uygulamanın takipçisi olacağız.” 

“İhracat paketi”

Bakan Nebati’nin açıkladığı ihracat destek paketinin ayrıntıları şu şekilde:

“İhracat paketimiz, 6 ay ödemesiz, azami 18 ay vade, ihracatçı olmayan fakat ihracat potansiyeli bulunan bütün KOBİ'ler bundan yararlanacaklar. Sabit olarak kâr payında TL referans + yüzde 1 şeklinde uygulanacaktır.”

“İşletme harcamaları destek paketi”

İşletme harcamaları paketinin ayrıntıları şu şekilde:

“İşletme harcamaları paketimiz 10 milyar TL olacak. 6 ay ödemesiz, azami 24 ay vade. KOBİ ve KOBİ harici nakit kullandırım yapılacak.

2 sene önce dağıtılan KGF kredilerini tüketime harcadık. Yatırım önceliğimiz bir alana gitti, üretim önceliğimiz bir yöne gitti. Farklı bir biçimde kullanım da yaşandı. Buna müsaade etmeyeceğiz. İhracatçının, imalatçının, genç girişimcinin, üreticinin hakkını başkalarına kullandırtmayacağız. Bu işin takipçisi olacağız. Bu sebeple faturaların, sözleşme ve fatura ile belgelendirme zorunluluğu uygulanacaktır. ‘Parayı ver, karışma’ artık yok.”

Yorumlar (0)