Bakan Nebati: Konut desteği sonrası aykırı işlem yapanlar tespit edildi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, konut desteği sonrasında aykırı işlem yapan herkesin tespit edildiğini ve konutlara astronomik fiyatlarla artış yapanlara kesinlikle göz yummayacaklarını açıkladı. Finansal Kurumlar Birliği’nin 10. Olağan Genel Kurulu'nda açıklama yapan Bakan Nebati ''Konutlardaki3 destek paketi ile bir yandan konut taleplerini artırıyoruz bir yandan da vatandaşlarımızın daha uygun finansman kaynaklarıyla konut sahibi olmalarına imkân sağlıyoruz'' dedi.

EKONOMİ 13.05.2022, 17:46 15.05.2022, 09:30
Bakan Nebati: Konut desteği sonrası aykırı işlem yapanlar tespit edildi

Finansal Kurumlar Birliği’nin 10. Olağan Genel Kurulu'nda konuşma yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, konut destekleri ile talebi artırıp konut sahibi vatandaşların sayısını artırmak istediklerini ifade etti. Bakan Nebati, ''Konut desteği sonrasında aykırı işlem yapan kişilerin hepsi tespit edildi. Konut desteklerinden sonra astronomik fiyatlarla artışı yapanlara kesinlikle göz yummayacağız'' dedi.

‘‘Farklı sektördeki temsilciler il verimli toplantılar yaptık’’

Genel kurulda enflasyon hakkında da konuşma yapan Bakan Nebati, ‘‘Enflasyonla mücadele çalışmaları kapsamında paydaşlarımız ile çalışmalarımızı yürütmeye devam ediyoruz. Dün birbirinden farklı sektörlerdeki temsilciler ile oldukça verimli toplantılar yaptık ve bu toplantılara da devam edeceğiz. Toplantıda enflasyon meselesini hep birlikte masaya yatırdık. Şirketlerin bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz bütün çalışmalarımızı takdir ettiklerini ve bizlerin çalışmalarına destekleyici olarak da kendi fiyat politikaları için bazı adımlar atmaya yönelik planlamalarının olduğunu görmek ise bizi çok memnun etti’’ dedi.

‘‘Enflasyonla topyekûn mücadele ediyoruz.’’

Enflasyona ilişkin yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren Nebati, ‘‘Enflasyonla olan mücadelemiz topyekûn şekilde bir mücadele oldukça başarı olacağımıza dair inancımız tam. Biz yetkililerin çalışmalarının yanı sıra iş insanlarımızın da sorumluluk alıp ellerini taşın altına koymaları bizim için son derece önemlidir. Bu şekilde başarıya ulaşabiliriz. Bu kilit unsurlardan sadece birisi. Bizler devrim gibi yeni düzenlemeler yaptık.

Oluşturduğumuz enflasyon mücadele timleri aracılığıyla fahiş fiyata, fiyat manipülasyona ve stokçuluğa hiçbir şekilde kesinlikle izin vermiyoruz ve konuyla ilgili tüm önlemleri alıyoruz, almaya da devam ediyoruz. Her ay düzenli şekilde Fiyat İstikrar Komitesi'nde talep güvenliğine ilişkin yeni politikaların oluşturulması için karar aldık’’ dedi.

Desteklerimiz olacak

‘‘Önümüzdeki süreç içinde tesis edeceğimiz yeni adımlar ile halkımızın refah seviyesi ile alım gücünü eskisinden de yukarı çıkarmayı hedefliyoruz’’ diyen Bakan Nebati, sözlerine şöyle devam etti: ‘‘Vergisel düzenlemelere ek olarak yatırımları desteklemek adına kredilere de öncelik vermeye özen gösteriyoruz. Kredi anlayışımız gayet açık ve çok net. Selektif kredi politikası. Şubat ayında açıkladığımız 60 milyar liralık 3 tane Hazine destekli KGF paketini şu an devreye aldık. Çalışmalarımız güzel yürüdü, güzel dağıttık, güzel kullanıldı. Hazırladığımız destek paketinin şimdiye kadar yarısından fazlasını kullandırmış bulunuyoruz.

Yeni destek paketleri hazırlanıyor

Selektif kredi politika çalışmamıza şimdi bir yenisini daha eklemiş bulunuyoruz. 100 milyar lira sanayiye, 50 milyar lira turizme olmak kaydı ile toplam 150 milyar lira kadar yeni bir kaynak ayırdık. Bu yeni kaynak paketinin öncesinde de tarım için 96 milyar liralık destek paketi oluşturduğumuzu duyurmuştuk. Ticari kredilere ise yüzde 10 kadar zorunlu karşılık uygulaması çalışmasını uygulamaya başladık. Tüm bu girişimlere destek olmak için 6 farklı girişimci modeline uygun finansman desteğini de yine hayata geçirdik. Halkbank aracılığı ile avantajlı faiz oranları ve en az 12 ay anapara ödemesiz, 60 aya kadar taksit imkânı tanıyan girişimcilere ihtiyaçları olan finansman kaynağını sağlayacak geniş bir çalışmayı da devreye alıyoruz.

‘‘Astronomik fiyatlarla artış yapanlara kesinlikle göz yumdurmayız’’

Konut alanındaki hazırladığımız 3 destek paketi ile bir yandan konut taleplerini artırıyoruz bir yandan da vatandaşlarımızın daha uygun finansman kaynaklarıyla konut sahibi olmalarına imkân sağlıyoruz.

Vatandaşımızın daha uygun finansman kaynakları ile ev sahibi olmasına ilişkin bu çalışmayı astronomik fiyat artışlarıyla suiistimal edenlere kesinlikle hiçbir şekilde göz yummayacağız. Hazırladığımız bu paketi açıklanmadan önce biz tüm verileri almıştık. Paket açıklanmadan önce bireysel dahil olmak üzere internet üzerinde satış fiyatları olan ilanların hepsi tek tek ve ayrı ayrı tespit edildi. Konutla ilgili yeni paketin açıklandığının ertesi günü buna aykırı işlem yapanların hepsi şu an tespit edildi. Biz bir çalışma yaparken vatandaşımızın rahat etmesi için çabalıyoruz. Tüm koşullarımızı ideal noktaya getirecek şekilde gece gündüz demeden bunların hepsinin hesabını düşünerek yolumuza devam ediyoruz. Kısa zaman sonra hazine destekli olan KGF kredilerindeki kefalet limit oranlarını da artırdık. KOBİ'ler için 35 milyon TL olan kredi limitini 100 milyon TL’ye çıkardık. KOBİ’lerin dışında olan firmalara verilen kredi limitini ise 250 milyon liradan 350 milyon liraya kadar arttırdık.

Nebati: ‘‘Para isteyene para, konut isteyene konut’’

Yüzde 14’lük oran bizim istediğimiz oran değil. Bu anlamda da sizlere çok iş düşüyor. Bize de hangi iş düşüyorsa güncel olan her türlü talebin hem mevzuatta hem de yasalarla hızlı bir şekilde meclisin de katkıları ile yürüyerek önünü açıyoruz. Bankalarımızın finans sektöründe olan payının yüzde 86 kadar olması elbette ki bankalarımızı da bizi de hiç mutlu etmiyor. Dolayısı ile önünüz ve yolunuz açık. Para isteyene para, konut isteyene konut, imalat isteyene imalat, GES isteye GES. Biz bu işler için varız. Bunların hepsini yapacağız ve önümüzü açacağız. Hep birlikte koşacağız. Siz kazanın ki ülke kazansın. Ülkemiz kazansın ki Türkiye Cumhuriyeti daha da güçlensin, büyüsün ve yoluna durmadan devam etsin.

‘‘Siz büyüyün ki ülke de büyüsün’’

Finans sektörümüz her gün biraz daha büyüyor, derinleşiyor ve gelişiyor. Ekonomik büyüme alanında önemli katkılar sağlamaya devam ediyor. Şirketlerimizin aktif büyüklüğü şu an 250 milyar lirayı geçmiş durumda. Bizim amaçlarımız hep katlamalı. Hedeflerinizi sizler de büyütün. Bizleri her alanda sizler destekleyeceksiniz. Yolunuzu açabilecek şekilde bizi itekleyin. Yeter ki siz büyüyün. Siz büyüyün ki ülkemiz de büyüsün.

‘‘Ürün çeşitliliğine ve derinliğine büyük önem veriyoruz’’

Konuşmasına devam eden Bakan Nebati, açıklamalarında şunları dile getirdi: ‘‘Ürün çeşitliliği ve derinliği olan finansal yapıyı arzuluyoruz. Çünkü ürün çeşitliliğine ve derinliğine büyük önem veriyoruz. Bugünü yarını, dünyayı ve özellikle de toplumsal yapımızın ekonomik duruştaki bakışını iyi takip edin. Çünkü isityoruz ki bu çeşitlilik ile derinlik çok hızlı şekilde gerçekleşsin.

Banka dışı olan mali kuruluşlarımızı ikincil bir finans sektörü olarak değil tamamlayıcı ve asli olarak değerlendiriyoruz.

Bakan Nebati: ‘‘Hayalimiz, yarınlara yön vermek’’

Bizler yarınlara yön veren ülke olma hayali ile sadece bölgesel lider bir ülke olarak değil, ay zamanda küresel ölçekte lider ülke olmak yolunda da olan bir Türkiye hayali ve inancı ile ilerliyoruz. İşte bu hayalimiz için hiçbir zaman durmadan, hiç yorulmadan ve engellerden asla korkmadan ileriye doğru yürümeye devam edeceğiz.

Biz bu yolda yürüyeceğiz. Tüm engellemelere ve her türlü yapılan manipülasyonlara karşı yarınlara olan inancımız ile yol almaya, yürümeye devam ediyoruz. Kendimize güveniyoruz biz. Ülkemizde güveniyor. Siz de güvenmelisiniz. Kötümser kişiler hep aynı teraneleri konuşmaya devam etsin. Bizler iyimserliğin ve iyiliğin gücüne her zaman inanıyoruz.

Yorumlar (0)