Bakan Nebati açıkladı: Kur Korumalı hesaplarda ne kadar birikti?

Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, Türkiye’nin yeni Ekonomi Modeli’nin önceliklerinden enflasyon ile mücadele çerçevesinde kararlılıkla çalışmalara devam ettiklerini söyleyerek, “Bu kapsamda, Kur Korumalı Mevduat gibi kapsamlı ve yenilikçi metotları uygulamaya aldık. Bu şekilde, yüzde 56’sı dövizden dönüşmek üzere Kur Korumalı Mevduat hesaplarında 557 milyar TL birikmiştir” açıklamasını yaptı.

EKONOMİ 15.03.2022, 12:34 15.03.2022, 17:53
Bakan Nebati açıkladı: Kur Korumalı hesaplarda ne kadar birikti?

Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli'ni, Rusya'nın Ukrayna’ya işgal harekâtı başlatması sebebiyle emtia fiyatlarında yaşanan artışın Türkiye’deki etkilerini değerlendirerek, gıdada arz güvenliğinin sağlanması ve enflasyon ile mücadelede atılan adımları aktardı.

“Mevduat hesaplarında 557 milyar TL birikti”

Şu anda uygulanan Türkiye Ekonomi Modeli’ni, yurt içi ve yurt dışındaki aktörlere anlatarak, hayata bu politikanın çerçevesini çok açık bir şekilde ortaya koyduklarını belirten Bakan Nebati, “Modelimizin esas hedefleri çok net olup ihracata, yatırıma ve üretime odaklanarak, istihdamı artırmak, Türkiye ekonomisinin istikrarlı ve dengeli büyümesini sağlamaktır” sözlerini kullandı.

Nebati, her fırsatta Türkiye Ekonomi Modeli'nin önceliklerinde enflasyonla mücadele olduğunu dile getirdiklerini söyleyerek, “Emtia fiyatlarındaki artıştan kaynaklı olmak üzere bütün dünyada enflasyonun yükseldiğine şahit oluyoruz. Bu anlamda gerekli adımları atmakta ve enflasyonla mücadelede kararlılıkla çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bu sebeple, Kur Korumalı Mevduat gibi kapsamlı ve yenilikçi metotları uygulamaya aldık. Sonuçta, yüzde 56'sı dövizden dönüş olmak üzere Kur Korumalı Mevduat hesaplarında 557 milyar TL birikmiştir” açıklamasını yaptı.

“Gıdadaki artışı kontrol etmek almak için tarımsal desteklerde artışa gittik”

Enflasyonla mücadele etmek için son süreçte gıda ürünlerinde KDV’yi yüzde 8'den yüzde 1'e, elektrikte KDV’yi yüzde 18'den yüzde 8'e düşürdüklerini belirten Bakan Nebati, “Gıdadaki artışı kontrol etmek için tarımsal desteklerde artışa gittik. Bunun haricinde gübre fiyatlarında da indirim uyguladık” şeklinde konuştu. 

“Yakın zamanda ‘Birlikten Berekete Uygulaması’ açıklanacak”

Tüketici farkındalığını fiyat değişikliğine karşı artırmayı hedefleyen “Birlikten Berekete” adlı proje üzerinde çalışmaları sürdürdüklerini ve yakın süreçte açıklayacaklarını bildiren Bakan Nebati, proje çerçevesinde tüketicilerin fiyat mukayesesini yapacağı bir sistem kurarak tüketicilerin farkındalığını arttıracaklarını ve makul fiyatlı ürünlere tüketicilerin kolay bir şekilde erişebileceğini ifade etti.

“Fahiş fiyat uygulayanlara ve stokçulara karşı sert tedbirler alınıyor”

Enflasyon ile mücadele çerçevesinde attıkları adımların fiyatlara nasıl yansıdığını yakından takip ettiklerine dikkat çeken Bakan Nebati, şunları söyledi:

“Bakanlığımız bünyesinde kurulan Enflasyonla Mücadele Timi denetimleri ile şirketler incelenmekte ve denetlenmektedir. Fahiş fiyat ve stokçuluk yapan şirketlere karşı yasal çerçevede sert tedbirler alınmaktadır. Bununla beraber, enflasyon konusunda risk oluşturan unsurlara ilişkin çalışmalarımızı Fiyat İstikrarı Komitesi kapsamında ayrıntılı olarak ele almaktayız. Öte yandan, uygulamaya almış olduğumuz KGF paketleri ile seçmeli bir biçimde, enflasyonist etki olmadan yatırım yapan ihracatçıları ve işletmelerimizi destekliyoruz.”

“Tüzel kişilerden de destek bekliyoruz”

Enflasyon ile mücadele konusunda kararlılıklarını göstermek adına hem kısa vadeli hem de uzun ve orta vadeli politika adımlarını uygulamaya aldıklarına vurgu yapan Bakan Nebati, “Enflasyonla mücadele konusunda bütün paydaşlarımızın desteği çok önemli. Attığımız adımları tamamlayacak biçimde enflasyonla mücadelede tüzel kişilerden de destek bekliyoruz. Enflasyon oranının düşürülmesi konusunda bütün paydaşlarımızın katılımı ile gelecek dönemde de çalışmalarımızı sürdüreceğiz” değerlendirmesini yaptı.

Vatandaşların, fiziki bir şekilde biriktirmiş oldukları altınlarını “Altın tasarruf ekosistemi” ile güvenli ve kolay bir yolla bankalar ve kuyumcular aracılığı ile finansal sisteme transfer edebileceklerini ve tercih ettikleri biçimde değerlendirebileceklerini söyleyen Nebati, şunları aktardı:

“Vatandaşlarımız talep etmeleri durumunda dağıtım kanalları olarak bankalar ve kuyumcu üzerinden altınlarını rahatlıkla fiziki şekilde geri alabileceklerdir. Fiziki altınlarını, Altın Depo ve Katılım Hesaplarına oldukça rahat bir şekilde yatırabilecekleri gibi altınlarının karşılığı TL tutarları ile Altın Dönüşümlü Mevduat ve Katılım Hesabı ile değer korumasından yararlanırken bir yandan da risksiz kazanç sağlayacaklardır.”

“Petrol fiyatlarındaki artışın, vatandaşlara daha az yansıması için önlem alıyoruz”

Akaryakıt konusunu değerlendiren Bakan Nebati, şunları aktardı:

“Türkiye olarak ne yazık ki petrol ürünlerinin yüzde 90’ndan fazlasının bir kısmını ithal ederek karşılıyoruz. Bilindiği gibi petrol alım satımı konusunda fiyatlar en yakın erişilebilir küresel serbest piyasa koşullarına göre ortaya çıkmakta ve bu kapsamda fiyat izlemesi EPDK tarafından yapılmaktadır. Akaryakıt fiyatları uluslararası piyasalardaki petrol fiyatlarına göre belirlenmektedir. Ukrayna’da yaşanan gelişmelerin de etkisi sonrasında petrol fiyatları 77 dolardan 130 dolara kadar yükselmiştir. Kaçınılmaz olarak bu artış akaryakıt fiyatlarına yansımaktadır. Artışların kalıcı olmaması ve milletimize az yansıması için devlet olarak gerekli önlemleri almaktayız.”

Bakan Nebati, göreve geldikleri günden bu yana hem yurt içi hem de yurt dışı piyasa aktörleriyle görüşerek Türkiye ekonomisinin problemlerini değerlendirdiklerini söyleyerek “Bu toplantılarda Türkiye Ekonomi Modeli başta olmak üzere pek çok konuda görüş alışverişi yaptık” sözlerini kullandı.

“Tasarruf imkanlarının geliştirilmesi ve yastık altı altınların sisteme dahil edilmesini hedefliyoruz"

Bakan Nebati, vatandaşların birikimlerinde en fazla payı bulunan Darphane Ziynet Altınlarını kolay bir şekilde değerlendirebilecekleri ve fiziki olarak istediği zaman çekebilecekleri Çeyrek Hesabı sistemini 1 Mart’tan sonra başlattıklarını hatırlatarak, “Bu adımlarımızla birlikte yastık altı altınların sisteme dahil edilmesini ve yurt içi tasarruf imkanlarımızın geliştirilmesini hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Gıdada arz problemi olmaması için devletin bütün kurumlarının gerekli önlemleri aldığına dikkat  çeken Bakan Nebati, “Bu kapsamda, sermayesinin tamamı Hazinede bulunan TMO'nun yurt içi arz ve talep tutarının dengelenmesi ile mümkün olduğunca fiyat artışlarının engellenmesini teminen yem ve un regülasyonuna ilişkin hububat ve ayçiçek yağı ithalatı sürmekte olup Bakanlığımız tarafından söz konusu Kuruluşa finansman desteği verilmektedir” sözlerine yer verdi.

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) haricinde gerektiği zaman özel sektörün de ayçiçek ve hububat ithalatı yapabilmesi adına gümrük vergilerinin sıfırlandığını anımsatan Nebati, gıda ürünlerinde fiyat istikrarı ve arz güvenliğinin sağlanması için yağ hammaddesi kanola tohumu ve Ayçiçek yağının ikamesi aspir yağı, kanola yağı, soya yağı, mısır yağı ile palm yağlarındaki gümrük vergisinin 4 Mart'tan itibaren geçici olmak üzere 30 Haziran'a kadar 0 olarak uygulanması kararı aldıklarını duyurdu.

“Piyasalar, ilgili Bakanlıklarla da koordineli bir şekilde devamlı olarak takip edilmektedir”

Yağ, un, pirinç ve et gibi bitkisel ve hayvansal ürünlerde gerektiği zaman ihracat sınırlaması getirilmesine ilişkin olarak Tarım ve Orman Bakanlığına yetki verildiğini söyleyen Bakan Nebati, “Zeytinyağı, fasulye ve kırmızı mercimekte 2022 yılının Şubat ayında ihracat kısıtlamasına başlanmıştır. 8 Mart’tan sonra margarin, mısır yağı, hardal yağı, kolza, rep, pamuk tohumu yağları, aspir, ayçiçeği tohumu, soya yağı ve ayçiçek yağı durdurulmuştur. İlgili Bakanlıklarla da koordineli  olarak piyasalar devamlı olarak takip edilmektedir” açıklamasını yaptı. 

İthalatın sekteye uğramaması ve arz güvenliğinin sağlanması için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da devreye girmesi ile birlikte adımların atıldığını söyleyen Bakan Nebati, hasat döneminden önce yağışların iyi gittiğini ve ilerleyen dönemde Türkiye'de gıda konusunda arz problemi olmayacağını düşündüğünü ifade etti.

“Haberler, sadece manipülasyon. Gıda anlamında Türkiye’nin stokları yeterli seviyede”

Nebati, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarından sonra yaşanan gelişmeler sebebiyle o bölgeden gıda tedarikinde geçici bir problem yaşanmasına rağmen ilgili bakanlıklarca gerekli adımların belirterek, “Yapılan haberler sadece manipülasyondan ibaret. Gıda anlamında Türkiye’nin stokları yeterli seviyededir” şeklinde konuştu.

“Şu an en büyük problem; yüksek enflasyon”

İş dünyasının problemleri ve sorunlarına, çözüm üretmek için bütün kurumlarla birlikte çalıştıklarını söyleyen Bakan Nebati, “Türkiye ekonomisinin şu an için karşılaştığı en büyük ve en önemli problem yüksek enflasyondur. Bu sebeple yüksek enflasyonun bilincinde ve farkında olup enflasyonu kontrol etmek için çalışma yapmakta ve bunları kamuoyu ile paylaşmaktayız” açıklamasını yaptı.

Bakan Nebati, çeşitli yatırımcıların ve bankaların üst düzey yetkilileri ile yurt dışında gerçekleştirdiği toplantılarda Türkiye ekonomisi ile ilgili pek çok konuyu değerlendirdiklerini anımsatan Nebati, “Özellikle geçtiğimiz dönemdeki İngiltere ziyaretimizden sonra geri dönüşler çok olumluydu. Önümüzdeki süreçte de bütün piyasa aktörleriyle toplantılar yapmaya, karşılaştıkları sorunları dinlemeye, çözüm üreterek Türkiye ekonomisinin büyümesi ve gelişmesi için adımlar atmaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Yorumlar (0)