Hindistan’da okullarda başörtüsü yasağı onaylandı

Hindistan’da kız öğrencilerin okula başörtüsü ile girip giremeyeceği üzerine görülen davada mahkeme başörtüsünün İslam dini için bir esas olmadığını öne sürerek öğrencilerin başörtüsü ile okula girmesini yasakladı.

DÜNYA 15.03.2022, 13:04
Hindistan’da okullarda başörtüsü yasağı onaylandı

Hindistan’da Karnataka Yükse Mahkemesi bölgedeki okullarda uygulanan başörtüsü yasağını onayladığını açıkladı. Açıklamada başörtüsünün İslam dini için bir esas olmadığına ve bu nedenle okulda başörtüsü yasağının anayasal düzene ve özgürlüklere aykırı olmadığı açıklandı. Öte yandan Karnataka yönetimi bölgedeki düzeni sağlamak adına bir hafta süreyle kalabalıklar halinde toplanmayı da yasaklandı. Yasaklamaya ilişkin açıklamada kararın kamu düzeninin ve huzurun sağlanması için alındığı belirtildi. Mangalore kentinde de 15 ila 19 Mart tarihleri arasında kalabalıklar halinde toplanmak yasaklandı.

Kız öğrenciler okuldan uzaklaştırılmıştı

Bölge genelinde uzun bir süre devam ettirilen başörtüsü yasağı bu yılın başında devlete ait bir okul ola Udupi Kadın Yüksekokulu’nda eğitim gören Müslüman öğrencilerin okula ve derslere başörtüsü ile girmesi ile yeniden gündeme gelmişti. Diğer bölgelerde de Müslüman öğrencilerin derslere başörtüsü ile girmesi üzerinde Hindu öğrenciler buna bir tepki olarak safran rengi şallarla okula gelmişti. Hükümet yetkilileri, okul yöneticileri, öğrenciler ve öğrencilerin aileleri bir araya gelmiş ancak bu görüşmeden bir sonuç çıkmamıştı. Bunun üzerine 5 kız öğrenci okuldan uzaklaştırılmıştı.

Nüfusun yüzde 14’ü Müslümanlardan oluşuyor

Eyalet hükümeti bunun üzerine bir panel kurmuş ve yeni bir karar açıklana kadar Müslüman öğrencilerin okul kurallarına uyarak istenilen şekilde başörtüsüz ve üniforma ile okula gelmeleri istenmişti. Öğrenciler daha sonra mahkemeye başvurarak başörtüsü takmanın anayasal bir hak olduğunu belirtmişlerdi. Mahkeme olaya ilişkin bir karar verilinceye kadar öğrencilerin okula başörtüsü ile giremeyeceğini açıklamıştı. Eyalette bir süre eğitime ara verilmiş daha sonrasında da eğitime devam edilmişti. 1,4 milyarlık nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Hindistan’da nüfusun yüzde 14’ü Müslümanlardan oluşuyor.

Yorumlar (0)