Bakan müjdeledi! Balık avı desteğinde yüzde 400 artış

Bakan Yumaklı, benekli balon balığında destekleme fiyatının yüzde 100 artırılarak 12,5 TL'den 25 TL'ye, diğer balon balığı türlerinde de yüzde 400 artırılarak 2,5 TL'den 10 TL'ye çıkarıldığını belirtti.

EKONOMİ 12.03.2024, 12:57 13.03.2024, 16:13 Buse Önder
Bakan müjdeledi! Balık avı desteğinde yüzde 400 artış

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, balon balığı avcılığı destekleme fiyatlarında önemli artışlarla sucul biyoçeşitliliği ve su ürünleri kaynaklarını koruma amacıyla mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

Resmi Gazete'de yayımlanan 'Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, benekli balon balığı için destekleme fiyatı yüzde 100 artırılarak 12,5 TL'den 25 TL'ye, diğer balon balığı türlerinde ise yüzde 400 artışla 2,5 TL'den 10 TL'ye çıkarıldı.

14 milyon balon balığının ekosisteme girişi engellendi

Bakan Yumaklı, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisiyle Kızıldeniz'den gelen balon balıklarının yayılım alanlarını genişleterek Ege, Marmara ve hatta Karadeniz'e kadar ulaşmasının öngörüldüğünü vurgulayarak, bu istilacı türlerle mücadelede elde edilen başarıları paylaştı.

Balon balığı avcılığı desteklemesiyle bugüne kadar toplam 183 bin 974 balon balığının yakalandığını ve 14 milyon yeni balon balığının ekosisteme girişinin engellendiğini ifade etti.

Ekonomiye kazanç sağladı

Bakan Yumaklı ayrıca, balon balıklarının ekonomiye kazandırılması için yapılan düzenlemelerle, balon balığı derisinin sanayide değerlendirilerek çeşitli ürünlerde kullanılmasının teşvik edildiğini belirtti. Bu çerçevede, yakalanan balon balıklarının girişimcilere ücretsiz verildiğini ve 12 ton balığın deri, tekstil, ilaç gibi sektörlerde ekonomiye kazandırıldığını açıkladı.

Bakan Yumaklı, balon balığı avcılığı desteklemesiyle birlikte sucul biyoçeşitliliğin korunması, av baskısının azaltılması, su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilir kullanımının sağlanması ve balıkçıların av araçlarına verdiği zararın en aza indirilmesi hedeflendiğini vurgulayarak, bu doğrultuda alınan kararların Cumhurbaşkanı tarafından onaylandığını ve uygulamaya geçirileceğini bildirdi.

Yorumlar (0)