Bakan Kirişçi'den tahıl koridoru yorumu: Fiyatları etkiledi!

İstanbul'daki zirveden çıkan anlaşma sayesinde birçok ülkenin tahıl ihtiyacının karşılanacağını kaydeden Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Anlaşma, küresel ölçekte fiyatları etkiledi. Türkiye'deki ürün fiyatları fazla etkilenmedi. Çünkü kendimize yetecek kadar üretimimiz var." dedi.

EKONOMİ 04.08.2022, 12:45 Hakan Öksüz
Bakan Kirişçi'den tahıl koridoru yorumu: Fiyatları etkiledi!

Gündemin önemli konu başlıklarına dair Anadolu Ajansı Editör Masası'nda değerlendirmelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, İstanbul'daki tahıl zirvesinin öneminden bahsetti. Zirveden çıkan anlaşma sayesinde birçok ülkenin tahıl ihtiyacının karşılanacağını kaydeden Kirişçi, "Tahıl koridorunun açılmasıyla birlikte ürün fiyatlarında düşüşler görüyoruz. Buğday fiyatları, 450 dolar civarından 350 dolara geriledi." diye konuştu.

"Birçok ülkenin tahıl ihtiyacı karşılanmış olacak"

Tarım alanında Ukrayna ile Rusya'nın küresel ölçekte önemli bir yere sahip olduğunu belirten Bakan Kirişçi, "İki ülke arasında başlayan savaş, bu nedenle tüm dünyayı olumsuz anlamda etkiledi. Bu krizden en az etkilenen ülke Türkiye oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ustaca yürüttüğü diplomatik manevraların etkisi büyük. BM Genel Sekreteri Guterres de bu tahıl anlaşmasının, kariyerindeki en iyi iş olduğunu söyledi. Anlaşma sayesinde birçok ülkenin tahıl ihtiyacı karşılanmış olacak. Gıda alanında çok daha büyük bir kriz yaşanabilirdi." dedi.

"İlk gemi İstanbul'dan ayrıldı, Lübnan'a doğru gidiyor"

Ukrayna'dan ayrılan ilk geminin kontrollerinin İstanbul'da yapıldığını hatırlatan Bakan Kirişçi, "Gemi, Türkiye'den ayrılarak Lübnan'a doğru hareketlendi. Diğer gemilerin de kazasız belasız bu koridor üzerinden hedef ülkelere gitmesini arzu ediyoruz. önceki hafta Ukrayna Gıda Bakanı Mykola Solskyi ile görüştük. Depolardaki tahıllardan 19 milyon tonunun sadece buğday olduğunu söyledi." ifadelerini kullandı.

"Kriz nedeniyle ürün fiyatlarımız fazla etkilenmedi"

Ukrayna'daki depolarda kalan tahıl nedeniyle Türkiye'deki ürün fiyatlarının fazla etkilenmediğini kaydeden Vahit Kirişçi, "Bununla birlikte dünya genelindeki fiyatlarda ciddi bir artış yaşandı. Bizim bu yıl üretimimiz gayet iyi. Rekoltemiz, ihtiyaçlarımızı karşılayacak düzeyde. İhtiyacımızın 100 birim olduğunu düşünürsek, üretimimiz 102 birim olacak. Hasat sezonu sürüyor. Dolayısıyla net bir rakam vermek mümkün değil. Önceki yıl üretimimiz 120 milyon tondu." diye konuştu.

"Lisanslı depolarımızın kapasitesi 8 milyon tonu aştı"

Lisanslı depolarla ilgili ilk çalışmaların AK Parti döneminde yapıldığını kaydeden Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Ben Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanlığı görevini yürütüyordum. Lisanlı depolardan bahsedince çok az kişi anlamıştı. Şu an mevcut lisanslı depolarımızın kapasitesi 8 milyon tonu aşmış durumda. Bu depolarımızın doluluğu şu an yüzde 100'e ulaşmış durumda." dedi.

Yorumlar (0)