Bakan Fatih Dönmez açıkladı! İki kademeli sistemle evlere düşük fatura

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, elektrik ve doğalgazda kademeli faturalandırma sürecinde 4 kişilik bir ailenin asgari tüketimlerinin dikkate alınacağını açıkladı. 

EKONOMİ 27.12.2021, 10:24
Bakan Fatih Dönmez açıkladı! İki kademeli sistemle evlere düşük fatura

Basın mensuplarıyla bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik ve doğalgaz faturalandırma düzenlemesine yönelik bilgileri aktardı.

“4 kişilik bir ailenin asgari tüketimi dikkate alınacak”

Hazırlıkları devam eden kademeleri tarifenin verimli ve tasarruflu kullanıma imkan tanıyacağına dikkat çeken Fatih Dönmez, bu düzenlemeyle birlikte dar gelirli aileleri korumayı amaçladıklarını ifade etti. Bakan Dönmez, "Belli bir tüketim oranına kadar birinci kademe, bu tüketimi geçen bölümü ise ikinci kademe olacak. Söz konusu kademelerin belirlenme aşamasında, 4 kişilik bir ailenin asgari tüketimi dikkate alınacak. 1’inci kademede söz konusu sınır, 100 metrekarelik ortalama bir evin asgari elektrik ihtiyacına bakılarak belirlenecek. O kademeye kadar biraz daha düşük birim fiyatı verilecek. Onu aşanlar varsa biraz daha pahalı bir tutar ödenecek." sözlerine yer verdi.

“Devlet, maliyetin yüzde 80’ini ödüyor”

Konutlarda, doğalgaz faturalarının 4'te birinin devlet tarafından karşılandığını, bu oranın, elektrikte de neredeyse yarı yarıya olduğunu ifade eden  Bakan Dönmez, "2 milyon 400 bin ev, sosyal yardımlardan faydalanıyor. Hane başı ise 68-137 TL arasında bir destekten bahsediyoruz." sözleriyle bu yardımların süreceğini açıkladı.

Devletin, doğalgazda ortaya çıkan maliyetin yüzde 80’i karşıladığını aktaran Bakan Dönmez, “Vatandaşımız 100 TL’lik fatura ödüyor fakat ödemesi gereken 300 TL’yi ise devlet karşılıyor. Bu oran, daha önce 4’te 3 civarındaydı. Aralıkta biraz daha fazla arttı. Bu oran, elektrikte ise yarı yarıya. Bunlar tabii konutlar kapsamında geçerli. Doğalgazda bu sübvansiyonun bedeli, 80 milyar TL civarında, elektrikte ise 20 milyar TL seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Bu durum, BOTAŞ’ın mali tablosunu da ayrıca etkiliyor. Bazı durumlarda maliyeden kaynak aktarıyoruz. Bu bilançoyu düzelteceğiz.” değerlendirmesini yaptı.

“Doğalgazda problem yok”

2023’ün ilk çeyreğinde, Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda bulunan 540 milyar metreküplük gazın sisteme dahil edileceğini aktaran Dönmez, "İlk yıl içinde 3-4 milyar metreküpe yakın bir üretim gerçekleşecek. 2026 yılında bu, 15-20 milyar metreküpe yükselecek. Bu, Türkiye’nin ihtiyacının neredeyse yüzde 30'u. Yani bu rakamlar, 25 yıl süreyle Türkiye'deki bütün konutların doğalgaz ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde." açıklamasını yaptı.

Doğalgaz arzında bir problem olmayacağını ifade eden Dönmez, "Öngörülen sevkiyat takvimine tedarikçiler uyarsa bir problem olmaz. ABD, Rusya, Körfez ve Afrika ülkelerinden de ek gaz aldık." sözlerine yer verdi.

Yorumlar (0)