Bakan duyurdu: Yerli üretime 6 milyon liralık destek!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı KOBİ'lere kalkan olacak 3'lü koruma paketini duyurdu. 

EKONOMİ 25.03.2020, 10:32 25.03.2020, 10:52
Bakan duyurdu: Yerli üretime 6 milyon liralık destek!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOSGEB aracılığıyla koruyucu elbise, dezenfektan, maske, koruyucu gözlük ve eldiven gibi ürünlerin yerli üretimine işletme başına 6 milyon liraya kadar destek verileceğini kaydederek, "KOSGEB alacaklarını 3 ay erteliyoruz. KOSGEB projelerine de 4 ay ek süre vereceğiz." açıklamasını yaptı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ve yeni tip koronavirüsün (Covid-19) etkilerini azaltmak için 100 milyar liralık bir kaynağı devreye sokan "Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi"nden sonra reel sektöre destek sağlamak için bakanlıklar da eşgüdüm içerisinde çalışmalarını gerçekleştiriyor. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının isteği üzerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle artan dezenfektan ve kolonya talebinin yerli üretim ile karşılanması için benzine yüzde 3 oranında etanol karıştırma zorunluluğunu 3 ay boyunca askıya almıştı. Bakanlık, dünyada hızla yayılan yeni tip koronavirüse karşı (Covid-19) yeni bir çalışma için harekete geçti. 

Bakan Varank, planın ayrıntılarını şöyle anlattı:

"KOSGEB’in TEKNOYATIRIM Destek Programı kapsamında ürün listemize yeni ürünler ilave ettik. Dezenfektan, koruyucu elbise, koruyucu gözlük, maske ve eldiven gibi ürünleri yerli imkânlarla üreten işletmelerimiz, KOSGEB’in TEKNOYATIRIM Destek Programından faydalanabilecek. Salgın riskinin ortadan kalktığı resmi makamlar tarafından duyurulana kadar bu programdan yararlanabilecekler." 

"6 milyon TL’ye kadar destek vereceğiz"

İşletmelerin bu ürünlere ilişkin projelerini hazırlayacaklarını kaydeden Varank, "Bu projelere, 6 milyon TL’ye kadar destek vereceğiz. Bunun 4 milyon 200 bin TL’si geri ödemeli olacak." dedi. 

"Talebin karşılanmasına katkı sağlayacağız"

Varank, piyasalardaki tüm gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, "KOVİD-19’un tüm dünyaya yayılmasının ardından listeye eklediğimiz ürünlerde doğal olarak bir talep oluştu. Talebi karşılamak için üreticilerle yani işletmelerle ve KOBİ’lerle temasa geçtik. Vereceğimiz desteklerle bu ürünlerdeki artan talebin karşılanmasına katkı sağlayacağız. Malesef bazı fırsatçıların ortaya çıkardığı spekülasyonların da önüne geçeceğiz." ifadelerini kullandı. 

"Ödemeler de ivedilikle yapılacak"

Başvuruları almaya başladıklarını aktaran Varank, "Olağanüstü bir süreçten geçtiğimizi şu dönemde, KOSGEB kurulları normalden daha hızlı bir şekilde karar alıp, desteklenecek projeleri kısa zamanda belirleyecek. Ödemeler de ivedilikle yapılacak." şeklinde konuştu. 

"KOBİ’lerin  ödemelerini 3 ay öteledik"

Varank, paketin ikinci ayağını KOSGEB alacaklarının ertelenmesinin oluşturduğunu kaydeden Varank, "KOSGEB’in geri ödemeli olarak verdiği destekler kapsamında 30 Haziran 2020’ye kadar olan alacaklarını erteledik. Bu durumdaki KOBİ’lerin 30 Haziran 2020 tarihine kadar KOSGEB’e yapması gereken ödemelerini 3 ay öteledik." açıklamasını yaptı. 

"Herhangi bir yasal faiz de alınmayacak"

İşletmelerin geri ödeyecekleri taksitlerin tamamının ötelendiğine dikakt çeken Varank, "Vade sayısı değişmeyecek. Herhangi bir yasal faiz de alınmayacak. Bu karardan, daha önce KOSGEB alacaklarının ertelenmesi kararlarından yararlanan KOBİ’lerimiz de faydalanabilecek." dedi. 

"4 aya kadar ek zaman vereceğiz"

Varank, KOSGEB’in farklı programları vasıstasıyla proje bazlı destekler sunduğunu, bunun yanı sıra girişimcilere destek verdiğini belirterek, "Proje süresi yükümlülüklerini ya da girişimcilik programı yükümlülüklerini 11 Mart 2020 ve sonrasında yerine getirmesi gereken işletmelere, 4 aya kadar ek zaman vereceğiz. Böylece projeler kesintiye uğramamış olacak." diye konuştu. 
 

Yorumlar (0)