Azeri gazı Avrupa'ya dayandı! Türkiye için kritik olacak

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesinde yarın tarihî bir gün yaşanacak. TANAP’ın Avrupa bağlantısının açılış töreni ile birlikte Azeri gazı Yunanistan sınırına dayanarak, hem Türkiye'nin hem de Avrupa'nın enerji arz güvenliğinde önemli bir yere sahip olacak. Açılış töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla İpsala'da gerçekleştirilecek.

EKONOMİ 29.11.2019, 16:47
Azeri gazı Avrupa'ya dayandı! Türkiye için kritik olacak

1850 kilometrelik Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP), Ardahan'ın Posof ilçesinden Türkiye’ye giriş yapıyor. 20 il, 67 ilçe ve 600 köyden geçtikten sonra da Edirne'nin İpsala ilçesinden Avrupa’ya bağlanıyor.

Azerbaycan gazının Yunanistan'a akışı, yarın törenle başlayacak. Tören, Edirne'nin İpsala ilçesine bağlı Sarıcaali köyünde bulunan TANAP MS4 Ölçüm İstasyonu'nda yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de törene katılacak.

Önce Türkiye'ye, ardından Avrupa'ya taşınacak

TANAP, Azerbaycan’ın Şahdeniz-2 sahasında üretilen doğal gazı öncelikle Türkiye’ye ve ardından Avrupa'ya taşıyacak. 

12 Haziran günü TANAP'ın Türkiye-Gürcistan sınırından Eskişehir’e kadar olan kısmının açılışı gerçekleşmiş ve 30 Haziran 2018 tarihinden itibaren Türkiye'ye ticari gaz akışı başlamıştı. 2018 yılı sonunda boru hattının Eskişehir ile Türkiye-Yunanistan sınırındaki Avrupa bağlantı noktası arasında kalan bölümünde mekanik tamamlanmaya ulaşılmıştı. Hat dolumuna ve gazlı testlere de nisan ayında başlanmıştı. 1 Temmuz gününden itibaren Avrupa’ya gaz akışına tamamen hazır olmuştu. 

Toplam kapasitesi 16 milyar metreküp olan boru hattından Türkiye'ye gelen gaz miktarının kısa sürede 6 milyar metreküpe çıkarılması amaçlanıyor. Kalan 10 milyar metreküp doğal gaz ise Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı (TAP) ile Avrupa'ya gönderilecek.

TANAP'ta, SOCAR ve Güney Gaz Koridoru AŞ'nin yüzde 51, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ.'nin yüzde 30, BP'nin yüzde 12 ve SOCAR Türkiye Enerji AŞ.'nin de yüzde 7 hissesi var. 

Yorumlar (0)