Japonya neden bu kadar temiz bir ülke?

Japonya'ya ilk defa gidenlerin çoğu, ülkenin temiz olmasını hemen fark eder ve bundan etkilenir. Peki Japonya nasıl bu kadar temiz bir ülke olabiliyor?

SEYAHAT 29.11.2019, 16:56 29.11.2019, 17:19
Japonya neden bu kadar temiz bir ülke?

BBC'den Steve John Powell ve Angeles Marin Cabello'nun haberine göre, Japonya'nın neden bu kadar temiz bir ülke olduğunun aslında basit bir yanıtı var: Japonlar ülkelerini temiz tutuyor.

Fakat bu basit cevabın arkasında eğitim, gelenek ve Zen Budizmi gibi birçok farklı faktörün etkisi bulunuyor.

Temizlik, müfredatın bir parçası

Japonya'da öğrenciler, sınıflarının ve okul binasının temizliği için okul yönetimi tarafından günlük olarak görevlendiriliyor. Bazı öğrenciler, sınıfın içini ve sıraları temizlerken bazı öğrenciler ise merdivenleri ve tuvaletleri temizliyor. Böylece çocuklara küçük yaşlarda bulunduğu mekanları temiz tutmaları gerektiği öğretiliyor.

Öğrenciler, okula girmeden hemen önce ayakkabılarını dolaplara koyup temiz spor ayakkabılar giyiyor. Ayrıca, insanlar sokakta giydikleri ayakkabılarını da evlere girerken dışarıda bırakıyor.

Ayrıca, çocuklar aylık sokak temizliği için de gönüllü oluyor ve okullarının yanında bulunan sokaklardan çöpleri temizliyor. Mahallelerde de düzenli sokak temizliği yapılıyor fakat temizleyecek çok şey de olmuyor çünkü insanlar çöplerini zaten temizlemiş oluyor.

Hiroşima Valiliği'nde görevli Maiko Awane ise temizliğin 12 senelik okul hayatı boyunca, ilkokuldan liseye kadar öğrencilerin günlük programının bir parçası olduğunu ifade ediyor ve şöyle devam ediyor: "Ev yaşamında da anne ve babalarımız, eşyalarımızı ve mekanımızı temiz tutmamanın kötü olduğunu öğretir."

Maiko Awane, Japonların diğer insanların gözündeki itibarı konusunda çok hassas olduğunu, diğer insanların temizlik yapamayacak kadar eğitim almadıklarını ve böyle yetiştirilmediklerini düşünmelerini istemediklerini de belirtiyor.

Sosyal bilincin bir unsuru olan temizliği okul müfredatına eklemek, çocukların çevrelerinin farkında olmalarını ve temiz olmasından gurur duymalarını sağlıyor.

Sosyal medyada Japonların temizlik hassasiyeti gündeme gelmişti

Japonların temizliğe önem vermesi son zamanlarda sosyal medyada da gündeme gelmişti. Brezilya 2014 ve Rusya 2018 Dünya Kupaları'nda, milli takımlarını destekleyen Japon taraftarlar, stadyumu terk etmeden önce çöplerini toplayarak tüm dünyaya örnek olmuşlardı.

Japon Milli Takım oyuncuları da soyunma odalarını maç sonrası temizlemişlerdi.

Görünmez kirlere karşı da hassasiyet

Japonlar ayrıca görünmez mikroplar, bakteriler ve pisliklere karşı da hassasla yaklaşıyor. İnsanlar grip olduğunda, hastalığı başka insanlara bulaştırmamak için yüz maskesi takıyorlar. Bu basit yöntem ile virüslerin yayılma oranı azalıyor ve böylece kayıp iş günlerinin ve tıbbi masrafların da azalmasını sağlıyor.

Shinto ve Budizm'in temizlik üzerinde etkisi

Temizlik, Kore'de Budizm için önem taşıyor. Zen Budizm'inde tüm günlük faaliyetler, yemek yemek ve mekanı temizlemek de dahil, Budizm ibadeti olarak görülür. Ayrıca, hem fiziksel hem de ruhsal anlamda pisliği temizlemek, günlük rutinlerde önemli bir rol oynuyor. 

Peki neden tüm Budist halklar Japonlar kadar temiz değil? 

Yanıtı ise Budizm'in Japonya'ya gelmesinden çok daha önce Japonya Shinto isimli kendi yerel dinine sahipti. Temizlik, Shinto dininde de çok önemli.

Son olarak, Budizm'in temizlik hassasiyeti Japonların zaten uyguladığı bir şeyi daha da güçlendirdi.

Shinto dinindeki önemli unsurlardan biri "kegare", arınmış olmamak ya da kir anlamına gelir. Kegare'yi önlemek için arınma ritüelleri sıkça yapılıyor. Bu tür ritüel arınmalar, günlük hayatın her yanında görülür. Örneğin, yeni araba alan Japonlar ilk önce araçlarını rahiplerin arındırması için tapınağa götürüyor.


 

Yorumlar (0)