Asgari ücret belirlemede kritik gün!

Asgari ücretle çalışanlar ile maaşları asgari ücrete göre belirlenen milyonların gözü kulağı bugün yapılacak ilk toplantıda. İşçi ve işveren temsilcilerinin bir araya geleceği Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan sendika temsilcilerinin beklentileri en az 2 bin 578 TL.

EKONOMİ 02.12.2019, 09:41
Asgari ücret belirlemede kritik gün!

Türkiye'de çalışanların yaklaşık yüzde 45'ini doğrudan ilgilendiren asgari ücretteki artışı belirleyecek asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarına bugün başlıyor. Ay sonuna kadar 2020 yılında uygulanacak asgari ücret miktarı belli olacak.

Beklenti: En az 2578 TL olsun

2 Aralık'ta başlayacak zam pazarlığında 2020 için işçinin en az talebi 2 bin 578 lira. Asgari ücret ise şu anda 2 bin 20 lira. İşçiyi temsilen masaya oturacak Türk-İş yeni asgari ücretin en az 2 bin 578 lira olması gerektiğini ifade ediyor.

Fakat Türk-İş bu yıl ilk kez diğer konfederasyonların da asgari ücret tespit sürecine katılması ve asgari ücret talebinin ortak belirlenmesi için çalışma başlattı. Bekar bir işçinin yaşam maliyeti araştırmasına göre 2 bin 578 lira tutarına ulaştıklarını ifade eden Türk-İş Yönetim Kurulu üyesi Nazmi Irgat, "Talep birlikte belirlenecek" diye konuştu.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Aslan ise, ortak talep için konfederasyonların bir araya gelmesinin önemine vurgu yaptı.

İşverenin talebi

İşveren kesimi de "Türkiye gerçeklerine uygun bir oranda artış yapılsın" diyor. Hükümet ise "işçinin maaşını enflasyona ezdirmeyiz" diyerek çoğunluğun yanında bir görüntü vermeye çalışıyor.

Asgari ücretin belirlenmesi için yapılan ilk toplantıda taraflar görüşlerini masaya getirecek. 2020 senesinde geçerli olacak asgari ücretin, komisyonun yapacağı dördüncü toplantıda açıklanması bekleniyor.

Asgari ücreti 15 kişilik komisyon belirliyor

Asgari ücreti, yasa gereği işçileri temsilen 5 kişi, işvereni temsilen 5 kişi ve devleti temsilen 5 kişi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında gerçekleştirilen ilk toplantının ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, son toplantısını yine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında yapacak.

Asgari ücretin işverene maliyeti ne kadar oluyor?

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 6 lira 12 kuruş. Bunun 2 bin 558 lira 40 kuruşunu brüt asgari ücret, 396 lira 55 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 51 lira 17 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Yorumlar (0)