Artan enerji fiyatlarına ucuz alternatif: LNG gemisi yola çıktı

Rusya-Ukrayna savaşının ardından enerjide ortaya çıkan kriz uluslararası gaz fiyatlarında rekor ardına rekor kırdırırken ülkemizde ise enerjide boru hatlarına göre daha da ucuz bir alternatif olan LNG sevkiyatı dikkat çekiyor. Türkiye’nin LNG terminalleri için mart ayında çoğunluğu Amerika Birleşik Devletleri’nde olacak şekilde en az 8 LNG kargosunun gelmesi bekleniyor.

EKONOMİ 10.03.2022, 16:45
Artan enerji fiyatlarına ucuz alternatif: LNG gemisi yola çıktı

Uluslararası gemicilik verilerinden yapılmış olan derlemeye göre, ülkemizin doğal gaz depolarını doldurmak ve arza ilişkin sıkıntı yaşamamak maksadıyla LNG alımı sürüyor.

LNG kargosunun 30 Mart’a kadar ulaşması bekleniyor

Türkiye’nin Hatay şehrinin Dörtyol ilçesinde bulunan Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi, Marmara Ereğlisi LNG Terminali ve Aliağa LNG Terminali’ne 30 Mart tarihine dek 8 LNG kargosunun ulaşması bekleniyor.

Bu kapsamda SK Audace LNG, Shinshu Maru, Celsius Copenhagen, Hoegh Esperanza, Stena Clear Sky ve Solaris tankerleri Amerika Birleşik Devletleri’nden yola çıktı. Bu gemilerin yanında çeşitli ülkelerden LNG alımlarının sürmesi bekleniyor.

Bununla beraber Cezayir’den Nijerya ve Ougarta’dan LNG Port Harcourt II gemileri de ülkemizdeki terminallere doğru yola çıktı. Bu gemilerin Türkiye’deki varış noktalarına ise 11 Mart – 30 Mart tarihleri arasında ulaşması bekleniyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen LNG gemilerinin yolculuğu terminallere göre değişebilmekle beraber ortalama olarak 18 gün sürüyor. Türk limanlarına Nijerya’dan yolculuk ortalama olarak 15 gün içinde, Cezayir’den ise 5 günde tamamlanıyor.

Türkiye’ye ulaşan LNG gemilerinin sıvı formda olan gazı, gerekli işlemlerin ardından boru hattı formuna uygun bir gaz haline getirilip sisteme getiriliyor. Böylece gemiler ile uzun bir yolculuk yapan doğal gaz hane halkına kadar gelmiş oluyor.

Yorumlar (0)