Ankara’da ekmekten sonra simide zam

Ankara'da geçtiğimiz yıl ekim döneminde 5 TL’ye çıkarılan simit fiyatında yeni bir artışa daha gidiliyor. Buna göre, simit artık 7 liradan satılacak.

EKONOMİ 04.01.2023, 10:14 05.01.2023, 17:50
Ankara’da ekmekten sonra simide zam

Başkentte ekmeğin 5 lira yapılmasının sonrasında yeni bir zam da simide gelecek. En son simide geçtiğimiz yıl ekim ayında zam yapılmıştı. Zam ile ilgili açıklamada bulunan Ankara Simitçiler Odası Başkanı Savaş Delibaş, “Şu an hammaddeye yüzde 200'ün üstünde zam geldi. Yapılan bu fiyat yükselişi kaçınılmaz bir durumdu” dedi.

“Gerçek fiyat 10 TL’dir”

Simit fiyatının 10 lira olması gerektiğini ifade eden Delibaş, “Geçtiğimiz ekim döneminde şu ana kadar hammaddeye yapılan zamlar yüzde 200’ü geçti. Ekmekte mevcut durumda un sübvansiyonu görüldüğü için ekmek o nedenle 5 lira. Yoksa ekmeğin fiyatı 8 lira. Simit ekmek gibi değil, özel bir ürün. Bunun yağı, susamı ve işçiliği ekmeğe kıyasla daha çok. Unlu mamuller içerisinde simit her zaman özel ürün olarak görülür ve KDV’si yüksektir. Mevcut durumda 7 liraya dahi esnaflarımız para kazanamıyor. Simidin asıl fiyatı şu an 10 liradır. 10 lira olursa esnaf para kazanabilir. Ankara’da ocak ayından başlayarak simit 7 liraya satılacaktır. Bizler zam yazılarını yazdık. Talebimiz büyük bir oranla onaylanacak. Ocak ayının sonlarına doğru simit 7 lira olacak diyebiliriz. Olmaması durumunda bu defa ortada esnaf kalmayacak" şeklinde konuştu.

Simit üretiminde maliyet arttı

Edinilen bilgilere göre, kira zamları ve enerji maliyetleri sebebiyle esnafın güçlük çektiğini dile getiren Savaş Delibaş, “Geçtiğimiz ay satın aldığımız oduna mevcut durumda yüzde 200 zam geldi. Öte yandan elektrik ve gaza yüzde 300 geldi. Geçtiğimiz ekim dönemi itibarıyla yalnızca yüzde 60 oranında susama zam yapıldı. Ekim döneminde 1 buçuk milyona odunun tonunu satın alıyorken şu an 3 buçuk milyona çıktı.” dedi.

Yorumlar (0)