Alman imalat sanayindeki durgunluk Eylül ayında daha da derinleşti

Salı günü yapılan bir ankette, Almanya’nın imalat sektöründe yaşanan durgunluk, on yıl önce dünyadaki finansal krizin derinliğinden bu yana en düşük performanslarını kaydeden fabrikalarla birlikte derinleşti.

EKONOMİ 01.10.2019, 13:27
Alman imalat sanayindeki durgunluk Eylül ayında daha da derinleşti

Reuters'in haberine göre, IHS Markit’in Alman ekonomisinin yaklaşık beşte birini oluşturan üretim için İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) Ağustos’ta 43,5’ten 41,7’ye düştü. Bu rakam, Haziran 2009'dan bu yana en düşük değer olarak kaydedildi.

Düşüş eğilimi

IHS Markit'teki Baş Ekonomist Phil Smith, "10 yıldan daha fazla bir süre içinde yeni siparişlerdeki düşüş eğilimi özel bir endişe kaynağı ve fabrika üretimindeki, istihdamındaki ve fiyatlarındaki düşüşü devam ettiriyor." dedi.

Almanya’nın ihracat yapan üreticileri, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden planlanan çıkmasının, yani Brexit'in, yanı sıra, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarına bağlı olarak yavaşlayan bir dünya ekonomisi ve iş belirsizliğinden muzdarip.

Smith, imalatta yaşanan iş kayıplarının Eylül ayında genişlediğini de ekledi ve ara mallar ile ve yatırım malları sektörlerinde uzun süredir görülen zayıflığın, tüketici ürünlerine yayıldığını da belirtti.

Durgunluk yayılıyor mu?

Almanya’nın önde gelen ekonomi enstitüleri, Çarşamba günü ekonomiye yönelik büyüme tahminlerini bu yıl düşürmesi bekleniyor ve Reuters'e verilen demeçte, bir sonraki dönemde, ihracata dayalı üreticiler arasındaki durgunluğun yayıldığına dair korkuların olduğu belirtiliyor. 

Ancak Alman ekonomisi, üçüncü çeyrekte teknik durgunluk beklentilerine rağmen parlak noktalar gösteriyor. Pazartesi günkü veriler, Alman işsizliğinin Eylül ayında beklenmedik bir şekilde düştüğünü, perakende satışların Ağustosta yükseldiğini ve bazı üretim düşüşlerinin tüketime bağlı bir büyüme döngüsünün önüne geçtiğini belirtti.

Yorumlar (0)