Alman ekonomisi resesyona mı giriyor?

Alman Ekonomi Bakanlığının hazırladığı raporda Almanya ekonomisi ikinci çeyrekte bir miktar daralma yaşasa dahi, ekonomisinde büyük bir gerileme ya da belirgin bir durgunlukla karşılaşmayacağı savunuluyor.

EKONOMİ 14.09.2019, 09:23
Alman ekonomisi resesyona mı giriyor?

Almanya Ekonomi Bakanlığının açıkladığı aylık raporda, Alman ekonomisinin zayıf bir dönemden geçtiği kabul ediliyor. Raporda, "Şu anda daha büyük bir gerileme ya da belirgin bir durgunluk beklenmiyor. Bununla birlikte, göstergeler daha iyi bir ekonomik durumu işaret etmiyor." ifadeleri yer aldı. Bakanlık, ihracatın azalmasına rağmen özel ve kamu tüketimlerinin ekonomiye destek sağladığını belirtti.

Bakanlık, inşaat sektörünün çok iyi performans sergilemesine rağmen, sanayi ve enerji sektörlerinin hafif bir düzeltme yaşadığını bildirdi. Sanayi sektöründeki hafif toparlanmanın, üçüncü çeyreğe zayıf bir başlangıç yaratmasından sonraki dönemde görünmediği de açıklamalarda yer aldı.

Resesyon nedir?

Ekonomistler, teknik bir ekonomik durgunluğu art arda yaşanan daralma çeyrekleri olarak tanımlıyor. Bu hafta birkaç enstitü, Alman ekonomisinin üçüncü çeyrekte resesyona gireceğini açıkladı.

Alman ekonomisi, kısmen İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden planlanan ayrılışıyla (Brexit) bağlantılı ticari çatışmalar ve belirsizlik nedeniyle, ihracata bağlı imalat sektöründe yavaşlama yaşadı. Nisandan Hazirana kadar olan dönemde, şimdiki çeyrekle bir önceki çeyrek karşılaştırıldığında, ekonomi yüzde 0,1 oranında daraldı. O zamandan beri pek iç açıcı olmayan veriler, ekonominin Temmuz-Eylül döneminde, ekonomik durgunluğa gidebileceği yönündeki kaygıları artırmıştı. Geçen hafta yayınlanan verilerde, sanayi siparişlerinin ve sanayi üretiminin düşmesi, ekonominin sağlığıyla ilgili endişelere yol açmıştı.

Milyarlarca avro destek sözü

Alman Maliye Bakanı Olaf Scholz, Salı günü milletvekillerine, Almanya'nın büyümedeki önemli yavaşlamaları önlemek için ekonomisine “milyarlarca avro” destek vermeye hazır olduğunu ve ülkenin iklim değişikliğiyle mücadelede çok geç olmadan sert önlemler alması gerektiğini söyledi.

Yorumlar (0)