ABD'de siyahiler borçlarını geri ödeyemiyor!

New York Fed'in yaptığı bir araştırmaya göre, siyahi öğrencilerin kredi borçları beyazların oranının neredeyse iki katı kadar temerrüde düşüyor.

EKONOMİ 14.11.2019, 09:56 14.11.2019, 11:50
ABD'de siyahiler borçlarını geri ödeyemiyor!

New York Federal Reserve'ün (NY Fed) Çarşamba günü yayımladığı bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) çoğunlukla siyahilerin yaşadığı mahallelerden alınan öğrenci kredi borçlarının çoğunlukla beyazların yaşadığı mahallelere göre temerrüde düşme ihtimalinin iki katına çıktığını belirtti.

NY Fed Binası

NY Fed'in açıkladığı verilere göre, siyahi mahallelerden gelen borçlular daha büyük borç yükleri taşıma eğilimine sahip.

NY Fed araştırmacıları, siyahilerin çoğunlukta olduğu mahallelerdeki insanların, üniversite için borç alma ihtimalinin biraz daha yüksek olduğunu, mahalle sakinlerinin yüzde 23'ünün öğrenci kredileri taşıdığını belirtiyor. Hispanik çoğunluktaki mahallelerdeki bu oran yüzde 17 iken ve beyazların yaşadığı mahallelerdeki oranın yüzde 14'ten düşük olduğu görülüyor.

Neden böyle bir durum oluşuyor?

Siyahilerin gelirleri beyazlarınkine göre daha düşük

NY Fed'deki araştırmacılar, bu durumun gelir farkıyla açıklanabileceğini savunuyor. Düşük gelirli hane halklarının üniversite için kredi kullanmaya daha yatkın olduğu belirtilen araştırmada, borçlanma oranlarındaki farklılıklar temerrüt oranlarındaki ve öğrenci kredisi bakiyelerindeki eşitsizlikleri tam olarak açıklamıyor.

Çoğunluğu siyahi olan mahallelerdeki borç alanların yüzde 17,7'si kredilerinde temerrüde düştüğü gözlemleniyor. Bu oran beyaz mahallelerden gelen borçlular için yüzde 9.

Siyah çoğunluğa sahip alanlardaki ortalama öğrenci kredisi bakiyesi, Eylül ayının sonunda, 37 bin dolar üzerinde gerçekleşti. Hispanik kökenli borçluların ortalama kredi tutarı ise 29 bin dolar olduğu görülüyor.

En güncel verilere ulaşılabilen 2016 yılında, siyahi mahallelerden gelen borçlular için ortalama kredi tutarı vergi iadeleriyle birlikte 38 bin dolar gelirine eşit. Bu durum aslında yüksek borç/gelir oranına sahip olabileceğini gösteriyor diyebiliriz. Bu oran, kredi verenlerin kredi değerliliğini belirlerken sıkça baktıkları bir gösterge olanak da biliniyor.

ABD'de borçlanma rekor seviyede!

Borçlanmalar artıyor

Yapılan araştırma, ABD’nin hanehalkı borcu hakkındaki üç aylık raporunun yanı sıra, Amerikan hanehalklarının genel borç seviyelerinin üçüncü çeyrekte yüzde 0,7 oranında arttığını ve 13,95 trilyon dolar rekor seviyesine ulaştığını da belirtiyor.

NY Fed daha önce gelir ile öğrenci kredisi arasındaki ilişkiyi araştırmıştı. Çalışmasındaki bulgulara göre, daha düşük ve daha yüksek geliri olan kişilerin öğrenci kredisine sahip olmaları ile benzer kredi bakiyeleri elde etmelerinin neredeyse eşit olduğunu göstermişti. Bununla birlikte, düşük gelirli borçlular, yüksek suç oranlarına sahip olduğu da belirtiliyordu.

Habernediyor.com / İrem Çorum

Yorumlar (0)