Antalya'da "knidi" çarpması

Bazı kişiler Antalya'nın Konyaaltı sahilinde denize girdiklerinde elektrik akımına kapıldıklarını iddia etti. Yapılan araştırmada, elektrik çarpmasına benzer etkinin nedeninin, "knidi" adı verilen canlı olduğu anlaşıldı.

YAŞAM 14.11.2019, 10:01
Antalya'da "knidi" çarpması

Antalya'da bazı kişiler sosyal medya üzerinden Konyaaltı sahilinde denizde elektrik akımı olduğunu ileri sürdü. Bu kişiler, balık avlamak isteyenlerin denize elektrik verdiğini iddia ederek yetkililere çağrı yaptılar.

Denizden aynı şikâyetle çıktığını ifade eden bir kadın da kendisini elektrik çarptığını, ardından bacakları ve kollarında şişlik meydana geldiğini gösteren fotoğrafları Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu'na gönderdi.

Prof. Dr. Gökoğlu, fotoğrafı gönderen kadının "vücudunda acı duyduğunu, yanma ve kaşıntı yaşadığını" söylediğini açıkladı. Son günlerde yaptıkları dalışlarda aynı durumu kendilerinin de yaşadığını söyleyen Prof. Dr. Gökoğlu, bölgede Su Ürünleri Topluluğu üyeleri dalış yaparak, elektrik çarpmasının kaynağının ne olduğunu belirlemeye çalıştı.

"Knidi" çarpıyor

Elektrik çarpmasına benzeyen bu etkinin nedeni olarak "knidi" adı verilen canlının tespit edildiğini anlatan Gökoğlu, "Cnideria (knidiler) sınıfından olan bu canlılar, 'knidosist' denen özel hücrelerden fırlatılan yakıcı ipliklerle avlarını uyuşturan ve daha sonra yutan, türleri içine alan bir şube, yakıcı kamçılılar, haşlamlılar, ısırgan hayvancıklardır. Bu canlılar genellikle zincir veya bir tespih gibi görünmektedir. Çoğunluğu şeffaf ve iplik gibi oldukları için su üstünden görünmezler. Genellikle bahar ve sonbahar aylarında görülürler. Çoğalmaları da genellikle bu dönemlerde olmaktadır" şeklinde açıklama yaptı.

"Korkmaya gerek yok"

Knidilerin etkilediği noktalara amonyak veya alkol sürülmesinin yararlı olacağını vurgulayan Prof. Dr. Gökoğlu, "En iyisi bu dönemlerde denize ince bir tişörtle girmek. Dokundukları bölgelerde şok etkisi yaratırlar. İnsanların çoğu bunun elektrik çarpması olduğunu düşünüyor ama nedeni bu canlılar, korkmaya gerek yok. Sadece kaşıntı ve yanma oluşur. İlkbahar ve sonbaharda denizde yoğun şekilde görülebilir. Ancak rahatlıkla insanlar denize girebilir, korkulacak bir durum söz konusu değil." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)