AB, ticaret savaşında kanadını güçlendiriyor

Avrupa Birliği Komisyonu, reform niteliğinde olacak dijital vergilendirme tasarılarını görüşüyor. Avrupa ülkeleri vergilendirmede aynı paydada birleşip, kendi kanadını güçlendirecek.

EKONOMİ 28.09.2019, 15:46 04.10.2019, 13:03
AB, ticaret savaşında kanadını güçlendiriyor

Çokuluslu dijital şirketlerin yükselişi münferit vergilendirme yapan ülkelerin vergilendirme sistemini ekarte ediyor. Uluslararası vergilendirme sistemleri tabanına uyum sağlamayıp, sistemlerini yeterince oturtmadıklarında ne kadar farklı vergilendirme çeşitlerini deneyip revizyon çabasına girerlerse girsinler başarısız oluyorlar. ABD – Çin ticaret savaşının en büyük ayaklarından biri olan dijitalleşme, gümrük vergisi konularla yaptırım savaşına dönüştü. Bu savaşta da Avrupa Birliği kendi kanadını güçlendirmek için vergilendirmede reformlara girişiyor.

Küresel payda olmazsa, Avrupa bloğu paydası olacak

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu oluşturduğu dijital vergilendirme tasarısını küresel anlaşma seviyesine taşınamazsa bile blok ülkeler arasında anlaşılması gerektiği önerisinde bulundu.

Vergilendirmede reform

AB komiserlerinin yayımladığı rapora göre, Avrupa bloğunun para politikası ve finansal reformları yönünden yeni reformlar yapılacağı yönünde önceliklerinin olduğuna dair sinyaller verdi.  AB Yüksek Temsilcisi Margrethe Vestager, “2020 yılının sonuna kadar muteber bir anlaşma olmazsa, AB tek başına hareket etmeli.” diyerek AB komisyonunun dijital vergilendirme konusundaki görüşlerini ifade etti. Eski İtalya Başbakanı ve şimdi Avrupa Ekonomi Komiseri olan Paolo Gentiloni, Vestager’in yorumlarına katıldığını bildirdi. Gentiloni, AB hükümetlerinin vergilendirmede münferitlikten ve vergi konularında veto kararlarındansakınması gerektiğini, dijital vergilendirme konusunda tüm blok ülkelerinin anlaşma içinde olması gerektiğinin önemini vurguladı. Gentiloni, komisyonda öne sürülen reformist tasarıların aynı zamanda vergi kaçırma ve vergiden kaçınmaya karşı bir savaşım olacağını belirtti.

Açıkgözlü hareket edilmeli

Avrupa bloklarının büyümesinin yavaşlaması ile ilgili ise ekonomiyi yeniden canlandıracak finansal ölçümlerinin de olduğu belirtildi ancak Gentiloni ile birlikte hareket edecek olan Avro ve Sosyal Diyalogdan Sorumlu Avrupa Komiseri Valdis Dombrovskis daha dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi. “Ekonomik ve finansal istikrarını, sürdürülebilir kamu maliyesini yürütmede düşülebilecek riskler konusunda açıkgözlü olmalıyız.” mesajını verdi.

Vergilendirme reformları bankaları cesaretlendirecek

Almanya ve Hollanda gibi düşük borçlu ülkelerin yatırımlarını artırmasının gerekliliğinden de bahseden Dombrovskis, Avrupa bloğu ülkelerinde ortak baz alınan vergilendirme ölçeklerleriyle yapılacak reformların bankalara tahvil ve mevduatları ile ilgili baskılarını azaltacağını ve onlara cesaret vereceğini de söyledi.  Yunanistan, Portekiz, Kıbrıs, İtalya gibi borcu yüksek olan ülkelerin de dijital vergilendirme paydasında olması, faiz karşılığında ödünç aldıkları borçları azaltacağı ve blok ülkelerini rahatlacağı da reformun getireceği olumluluklar arasında görülüyor.

Yorumlar (0)