Ticaret savaşında yeni cephe!

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Avrupa Birliği'nin (AB) uyguladığı sübvansiyonları cezalandırmak için ithal edilen uçaklar, peynirler ve viskilere gümrük vergileri getirdi.

EKONOMİ 03.10.2019, 15:09 04.10.2019, 13:03
Ticaret savaşında yeni cephe!

Çarşamba günü yapılan açıklamada, ABD'nin yasadışı AB uçak sübvansiyonlarına ceza olarak, Avrupa bazlı Airbus uçaklarına yüzde 10 oranında gümrük tarifesi ve Fransız şaraplarına, İskoç ve İrlanda viskilerine ve blokta üretilen peynirlere yüzde 25 gümrük vergisi uyguladığı belirtildi.

Açıklama, Dünya Ticaret Örgütünün (DTÖ) ABD'nin AB'ye 7,5 milyon dolar tutarında gümrük tarifesini uygulamasına yeşil ışık yakmasıyla geldi. Bu durum, ticaret savaşını daha da derinleştirebilir.

ABD'nin AB için uyguladığı gümrük vergilerinin ve tarifelerinin yürürlüğe girmesi 18 Ekimden itibaren gerçekleşecek. Fransa, Birleşik Krallık, Almanya ve İspanya'da üretilen Airbus uçaklarının bu gümrük tarifelerinden etkileneceği kesin gözüyle bakılıyor.

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer konuyla ilgili "Sonunda, 15 yıldır süren dava sonrasında, DTÖ, ABD’nin AB’nin yasadışı sübvansiyonlarına cevap olarak karşı tedbirler uygulama hakkına sahip olduğunu onaylamıştır. Bu konunun Amerikalı işçilere fayda sağlayacak şekilde çözümlenmesi amacıyla Avrupa Birliği ile müzakerelere başlamayı umuyoruz." dedi.

Vergiler, İspanyol zeytinleri, İngiliz kazakları ve yünlüleri, Alman aletleri ve kahvesi ile İngiliz viski ve Fransız şarabı dahil olmak üzere dört Airbus konsorsiyum ülkesini -Fransa, Birleşik Krallık, Almanya ve İspanya- ağır bir şekilde hedefliyor. Neredeyse tüm AB ülkelerinden gelen peynirler yüzde 25 tarifelerle karşılacak, ancak Avrupa çikolatası ile birlikte İtalyan şarabı ve zeytinyağı da ayrılacak.

Gerilimler artıyor

ABD Ticaret Temsilciliği, DTÖ'nün gümrük tarifesine tabi ürünlerin listesinin 14 Ekime kadar onaylanmasını istedi. Vergiler, 15 Ekimde 250 milyar dolar değerinde Çin'deki malların yüzde 25'ten yüzde 30'a yükselmesinden üç gün sonra yürürlüğe girebilir.

Washington ve Pekin arasındaki ticaret gerilimleri bir nebze yavaşlasa dahi, ABD ile AB arasındaki gerilimler gittikçe artıyor ve kötüleşiyor gibi görünüyor.

Airbus sözcüsü Clay McConell, Fransa merkezli uçak üreticisinin listeyi dikkatle incelediklerini ve olası sonuçlarını "Avrupa Komisyonu ile işbirliği yaparak" tartıştıklarını ifade etti.

McConell, "Airbus olarak, bu karşı önlemlerin olumsuz etkilerini önlemek için gereken tek yolun ABD ve AB ilişkisine bir çözüm olduğunu düşünüyoruz." diye de ekledi.

Yıpratma savaşı

Dünyanın en büyük iki uçak üreticisi olan Airbus ve Boeing, 2004’ten bu yana DTÖ’de sübvansiyonlar üzerine yıpranma savaşı verdi.

DTÖ, hem Airbus hem de Boeing'in, dünyanın en büyük kurumsal ticaret anlaşmazlığında milyarlarca dolarlık sübvansiyon desteği aldığını çoktan bulmuştu. Örgüt, AB'nin ABD'nin ithalatına uygulayabileceği yıllık gümrük tarifelerinin seviyesine gelecek yılın başlarında karar verecek.

AB üreticileri zaten çelik ve alüminyum üzerindeki ABD tarifeleriyle ve ABD Başkanı Donald Trump'ın AB arabalarını ve araba parçalarını cezalandırma tehdidiyle karşı karşıya. AB buna karşılık olarak misilleme yapmıştı.

Yorumlar (0)