AB'den Türkiye'ye 3 milyar euro: Angela Merkel açıkladı

Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye'ye göç anlaşması kapsamında yaklaşık 3 milyar euro destek verilmesinde AB liderlerinin anlaştığını duyurdu. 

EKONOMİ 25.06.2021, 09:36 26.06.2021, 10:14
AB'den Türkiye'ye 3 milyar euro: Angela Merkel açıkladı

Suriye'deki iç savaşla birlikte mülteci akınından korunmak isteyen Batılı devletler, mültecilerin Avrupa’ya ulaşımı engellemek için yeni politikalar geliştirmeye devam ediyor.

Türkiye’ye 3 milyar euro verilecek

Söz konusu mülteci meselesi Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi'nin en önemli gündem başlıklarından biri oldu.

AB liderleri, Türkiye ve bölgedeki ülkelerde bulunan Suriyeliler için sağlanması planlanan finansmana ilişkin resmi teklifin, AB Komisyonu tarafından gecikmeden sunulmasını talep etti.

Düzenlenen zirveye ilişkin ilk detaylar ortaya çıkarken, Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye'ye göç anlaşması kapsamında 3 milyar euro verilmesi konusunda AB liderlerinin anlaştığını açıkladı.

“Türkiye’den yapıcı bir tavır bekliyoruz”

Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik açıklama yapan Merkel, “Gümrük Birliği çalışmalarına sürdüreceğiz ve Türkiye’den bu konuda yapıcı davranışlar bekliyoruz. Akdeniz'deki duruma yönelik bir iyileşme gördük.” değerlendirmesini yaptı.

Rusya’ya ilişkin, hangi koşullarda iletişim kurulacağının ve beraber çalışılacağının değerlendirildiğini belirten Merkel, Rusya ile diyalogların başlamasıyla ilgili şartlar ve formatlar üzerine çalışıldığını aktardı.

Zirvede ayrıca Macaristan’daki eşcinsellik yasasına yönelik tartışmaların yaşandığını aktaran Merkel, “Hangi temel değerleri benimsediğimizi burada, hepimiz açık bir şekilde belirttik. Macaristan’daki yasa ile AB Komisyonu meşgul olacak." sözlerine yer verdi.

Yorumlar (0)