Yapay zekâ ile yoklama sistemi geliştirildi!

Manisa Fen Lisesi'nde 10. sınıf öğrencisi Zeynep Işıldak tarafından geliştirilen yüz tanıma sistemi ile yoklama sistemi Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumuna (TÜBİTAK) sunuldu. Işıldak, "Öğrencilerin kayıtlarıyla beraber yüzlerinin tam ya da kısmen göründüğü fotoğrafları toplayarak sisteme tanımlıyoruz. Kameramız da bu öğrenciyi gördüğünde yoklama sisteminde 'burada' diye işaretliyor." ifadelerini kullandı. 

EĞİTİM 13.02.2020, 14:07
Yapay zekâ ile yoklama sistemi geliştirildi!

Manisa Fen Lisesi'nde 10. sınıf öğrencisi Zeynep Işıldak, yüz tanıma sistemi ve yapay zekânın kullanıldığı bir yoklama sistemi geliştirerek Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumuna (TÜBİTAK) sundu. Işıldak, "yapay zekâ" araştırmalarına olan yönelimini geçen sene okulda kurulan bilim ve teknoloji atölyesindeki araştırmalarına yansıttı. 

Söz konusu alanda aldığı online seminerler aracılığıyla kendisini geliştirmeyi başaran Işıldak, kalabalık sınıflarda yoklama işlemini kolaylaştırmak ve öğrenci güvenliğini sağlamak için yeni bir projeye imza attı. 

TÜBİTAK'a proje başvurusu yaptı

Işıldak, bu alanda yurt içindeki ve dışındaki örnekleri de inceleyerek, benzer çalışmalardaki hataları ve eksiklikleri belirleyip kendi yazılımını yaptığı sistemle Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumuna (TÜBİTAK) proje başvurusu yaptı. 

Sistem, öğrencilerin değişik açılardan çekilmiş fotoğraflarının veri tabanında biriktirilmesi ve sınıfların girişleri ile okul bahçelerine konulan nesne tanıma özelliğine sahip kameralara dayanıyor. Sistemin prototipinde kedi ve muhabbet kuşlarını kullanan Işıldak, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) onayının ardından sistemi öğrencilerle uygulamaya geçirmeye hazırlanıyor.

"Hataları tespit ettik"

Işıldak, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumuna (TÜBİTAK) sunduğu projenin değerlendirme aşamasında olduğunu kaydederek, "Nesne tanıma kameralarıyla yoklama sistemi kullanan okullara yönelik bir proje bu. Bu konuda bir sistem düzeltmesi geliştirdik. Önceden yüz tanıma sistemi yapılan sınıf yoklamalarındaki hataları tespit ettik." açıklamasını yaptı. 

"Sınıfların giriş çıkışlarında ve okul bahçelerinde olacak"

Söz konusu sistemi geliştirirken özellikle öğrenci güvenliğini hesaba katıldığını aktaran Işıldak, şunları söyledi:

"Okuldan kaçma, birbirinin yerine imza atma gibi olayların önüne geçmek için direkt yüz tanıma sistemiyle bir sistem geliştirmeyi düşündük. Sistem şöyle çalışıyor: Öğrencilerin kayıtlarıyla birlikte 200 ila 500 arası yüzlerinin tam ya da kısmen göründüğü fotoğrafları toplayarak sisteme tanımlıyoruz. Kameramız da bu öğrenciyi gördüğünde yoklama sisteminde 'burada' diye işaretliyor. Kameralarımız hem sınıfların giriş ve çıkışlarında hem de okul bahçelerinde olacak. Derse girmediyse bile okulda olup olmadığını tespit etmek için bu yönlerini düşünerek hazırladık."

Işıldak, proje için Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumuna (TÜBİTAK) başvuru yaptıklarını, onaylanması halinde okullarında kullanılabileceğini kaydetti. 

"Aileleriyle paylaşmak istiyoruz"

Okulda bilişim teknolojileri öğretmeni olarak görev yapan Ertuğ Gözaydın, Milli Eğitim Bakanlığının Eğitim 2023 vizyonu kapsamında hazırladıkları projeyle birlikte sınıflardaki yoklama süresinde ciddi tasarruf edeceklerini belirterek, "Yapay zekâ ile birlikte kullanılan nesne tanıma programları var, öğrencilerin okula saat kaçta geldiklerini tespit edip aileleriyle paylaşmak istiyoruz." dedi. 

Yorumlar (1)
x 4 yıl önce
github linki var mıdır bu arkadaşın