Uzmanlardan sınava girecek öğrencilere öneri: “Ramazan Bayramı tatili, 'Bayram Kampı' olarak değerlendirilmeli!”

Uzmanlar, Ramazan Bayramı'nın eğitim ve öğretimdeki 9 günlük tatili için öğrencilere çeşitli önerilerde bulundu. Rehberlik Uzmanı Özcan Aladağ, “Öğrencilerin bu 9 günlük tatil sürecini bolca soru çözerek, test çözerek bir 'bayram kampı' gibi kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Onlar için bayram tatili sadece 1 gündür” dedi.

EĞİTİM 07.04.2024, 10:21 Melina Ay
Uzmanlardan sınava girecek öğrencilere öneri: “Ramazan Bayramı tatili, 'Bayram Kampı' olarak değerlendirilmeli!”

2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı'nın ikinci dönem ara tatili, Ramazan Bayramı'na denk geldiği için öğrencilere toplam 9 gün tatil fırsatı sunuyor. Bu uzun süreli tatil döneminde zamanı iyi değerlendirmeleri konusunda uzmanlar uyarıyor. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik önerilerde bulunan Rehberlik Uzmanı Özcan Aladağ, öğrencilerin bu tatili fırsata çevirmeleri gerektiğinin altını çizdi.

“Tatili fırsata çevirmeliler”

YKS ve LGS sınavlarına hazırlanan öğrenciler için 9 günlük bayram tatilinin eşsiz bir fırsat olduğunu Aladağ, "Öğrencilerin bu tatil süresini fırsata çevirmelerini öneriyoruz. Başarılı öğrencilerin ara tatilleri çok iyi değerlendirdiklerini gözlemliyoruz. Bu dönemde neler yapacaklarına gelince, sınava hazırlanan öğrencilerin çoğunlukla konuları bitirmiş olduğunu görüyoruz. Ancak hala eksik konuları veya bilmedikleri konular olabilir. Bu konuları tekrar edip üzerine yoğunlaşmaları gerekiyor. Ayrıca, tüm branşlarla ilgili bol miktarda tarama sınavı çözmelerini tavsiye ediyoruz. Bu tarama sınavlarını analiz ederek eksiklikleri belirlemeli ve bu eksik konular üzerinde tekrar yapmalılar. Hem TYT hem de LGS denemesi çözerek eksikleri gidermek için bu fırsatı değerlendirmeliler" şeklinde konuştu.

“Bu yanlış bir yaklaşımdır”

Öğrencilerin sınav hazırlıklarında dikkat etmeleri gereken noktalara değinen Aladağ, "Öğrencilerin yaptığı en büyük hatalardan biri, çok iyi bildikleri dersleri ve konuları tekrar tekrar çözmek istemeleridir. Ancak bu yanlış bir yaklaşımdır. Yapılan analizler sonucunda ortaya çıkan eksik konular ve dersler üzerine yoğunlaşmaları gerekiyor. Mayıs ve Haziran aylarında sınavların olduğunu düşünürsek, uzun bir tatil süresi beklenemez. Bu nedenle öğrencilerin bu 9 günlük tatil sürecini bolca soru çözerek, test çözerek bir 'bayram kampı' gibi kullanmalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

“Öğrencilerin bayram tatili 1 gündür”

Ailelerin de sınava hazırlanan öğrenciler kadar heyecanlı olduklarını söyleyen Aladağ, öğrenci velilerine şu önerilerde bulundu:

“Öğrencilerin bayram tatilini uzun tutmadan, aileleri ve yakın çevreleriyle birlikte bayramı kutlayıp ardından derslere yoğunlaşmaları gerekiyor. Anne ve babaların, bayram ziyaretlerinde ve misafirlerle bir araya geldiklerinde özellikle sınava hazırlanan çocuklarına baskı yapmamaları önemlidir. Çünkü öğrenciler için bayram tatili 3-4 günlük bir süre gibi görünse de aslında sınav döneminde önemli bir zaman dilimidir. Öğrenciler, bir günü bayram merasimine ayırabilir ancak geri kalan sürede bolca soru çözmeleri gerekmektedir. Hem anne-babaların hem de akrabaların bu konuda anlayışlı olmalarını bekliyoruz. Çünkü öğrencilerin sınav yılında olduğu unutulmamalıdır, onlar için bayram tatili sadece 1 gündür" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)