Suriye’de savaştan kaçan hukuk öğrencisi, Adana’da çocuklara okuma-yazma öğretiyor 

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Adana’ya gelen ve burada hem hukuk fakültesinde öğrenim görüp hem de çadırda yaşayan mülteci çocuklarına okuma yazma öğretiyor. 

EĞİTİM 27.07.2021, 14:28 28.07.2021, 10:15
Suriye’de savaştan kaçan hukuk öğrencisi, Adana’da çocuklara okuma-yazma öğretiyor 

Hukuk fakültesi öğrencisi Ahmed Muhemit, 8 sene önce Suriye’deki iç savaştan kaçıp Adana’ya sığınmıştı. Adana Karataş’taki çadırlarda tarım işçisi olarak geçimini sürdüren Muhemit, çadırlarda yaşayan çocukların okula gitmediğine ve eğitimden geri kaldıklarına şahit olunca onlara yardımcı olmak istedi.  

Kendi çadırını sınıf yaptı 

Muhemit, çocukların aileleri ile görüşüp onay aldıktan sonra kendi çadırını sınıf haline getirdi. Çadırına topladığı öğrencilere Türkçe, İngilizce ve Arapça dersi vermeye başladı. Çocuklara hem okuma hem de yazma öğreten Muhemit, 10 çocuk ile eğitime başladığını ve sayının sürekli arttığını belirtiyor. 



Başlarda tarım işinden kalan zamanını çocuklara ayırdığını fakat sonradan tarımı tamamen bırakarak sadece çocuklarla ilgilenmeye başladığını ifade eden Muhemit, şunları dile getiriyor: “8 senedir buradayım. Burada çocukların eğitim görmesi için neler yapabileceğimi düşündüm. Buraya geldiğimde çocukların sokaklarda oynadığını gördüm ama okula gitmediklerini öğrendim. Sonra kendi çadırımı sınıf yaptım. Çocuklara ahlak kurallarını, beden temizliğini, alfabeyi öğrettim. Zamanla dil derslerine geçiş yaptık.” 



Çadırdan konteynere uzanan eğitim hayatı 

Sosyal medyada ihtiyaç sahipleri ile hayırseverleri buluşturan Ogün Sever Okur, Adana’yı ziyaret ettiği sırada çadır kente uğradığını ve Ahmed Muhemit’in çadır sınıfını gördüğünü; o gün de sosyal medyada paylaşımlar yaparak bir kampanya başlattığını aktarıyor: “Kampanyadan kısa sürede iyi para topladık. O parayla konteynerden bir sınıf yaptırdık. İçine masa, sıra, kırtasiye malzemesi, tahta gibi eşyalar aldık.” 



“Türkiye’de olmaktan çok mutluyum” 

Çocukların konteynerde daha iyi şartlar altında eğitim gördüğünü ifade eden Muhemit, Covid-19 salgınında derslerden geri kalmadıklarını ekliyor. 

 

Türkiye’de olmaktan çok mutlu olduğunu dile getiren Muhemit, devletin kendilerine her konuda yardımcı olduğunu söylüyor. 



Yorumlar (0)