Mutlu öğretmen, mutlu öğrenci

Finlandiya 30 yıl içerisinde eğitim sistemini dönüştürdü ve bugün dünyanın en iyi sistemlerinden birine sahip. Peki, Finlandiyalı çocuklar okulda ne yapıyorlar?

EĞİTİM 13.05.2019, 14:33 13.05.2019, 14:43
Mutlu öğretmen, mutlu öğrenci

Tüm dünyayı kendi eğitim sistemine hayran bırakan Finlandiya’da çocuklar okulda neler yapıyor? Hangi dersleri işliyorlar? Sistemin bu kadar beğenilmesinin sebebi nedir? Soruların cevaplarını sizler için derledik. İşte aranılan cevaplar…

Finlandiya’da anaokulu sonrası zorunlu eğitim başlıyor. Çocukların zorunlu eğitime başlama yaşı 7 yaş ve dönüşümden sonra hep 7 yaştı. Türkiye’de okula başlama yaşı birçok kez değişiklik göstermişti, Finli tüm çocukların ise okula başlama yaşı 7.

Çocuklar bağımsız yetiştiriliyor

Çocuklar okula gelirken genellikle bisikletini kullanıyorlar. Bisiklet kullanmayanlar ise genellikle yürüyerek geliyorlar. Çünkü Finlandiya’da velilerin çocukları okula bırakmak gibi bir âdeti yok. Çünkü çocuklarının bağımsız yetişmelerini çok önemsiyorlar.

Finlandiya’da eğitim sistemini kapsayan müfredat sadece genel bir çerçeve tanımlıyor. Öğrenciler kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda kendi eğitim ve öğretim programlarını oluşturma hakkına sahip. Aynı şey öğretmenler içinde geçerli.

Çocuklar oyun oynamaya teşvik ediliyor

Finlandiyalılar çocukların oyun oynamalarını çok önemsiyorlar. Bunun için her 45 dakikada bir 15 dakika serbest zamanları var. Öğretmenleri oyun oynamalarına kızmıyor aksine çocukları oyun oynamaya teşvik ediyorlar.

İlk 6 yıl sınav yok!

Finlandiya’da çocuklar okula başlamalarının üzerinden 6 yıl geçmesiyle ilk notlarını alıyorlar. Hiçbir öğrenciye ilk 6 yıl not verilmiyor. Öğrenciler 16 yaşındayken ülkedeki tüm öğrencilerle beraber bir sınava giriyorlar.

Öğrencilere ev ödevi yok

Finlandiyalı öğretmenler öğrencilerine evde hazırlamaları için ödev vermiyorlar çünkü öğrenmenin yerinin okul olduğunu söylüyorlar. Finlandiya okullarında öğrenciler spor yapmaya da bol bol fırsat buluyorlar. Spor yapmaları için okullarında bolca teknik imkan bulunuyor.

Sistemde öğrenciler kadar öğretmenlerde değerli

Finlandiya eğitim sistemi sadece öğrenciyi değil öğretmenleri de çok önemsiyor. Öğretmenler günlük sadece 4 saat derse giriyorlar. 2 saatte mesleki gelişimleri için zaman geçiriyorlar.  Öğretmenler başarılı yada başarısız diye bir yargılamaya tabi tutulmuyor. Eksik yönleri olan öğretmenler için eksiklerini kapatabilmeleri için mesleki eğitim kursları mevcut. Hiçbir öğretmenin ise işsiz kalma korkusu yok.

Öğretmenlerin neredeyse hepsi yüksek lisans yapmış. Öğretmen olabilmek için ise üniversiteye giriş başarısının en az yüzde 10 olması gerekiyor. Çünkü öğretmenlik toplumda belki de en çok itibar gören meslek.

Finlandiya’da öğretmenler ve yöneticiler neredeyse aynı maaşı alıyorlar. 15-20 yıl görev yapmış öğretmenler ortalama bir üniversite mezunundan daha yüksek maaş almaya başlıyorlar.

Özel okul diye bir kavram hiç yok

Finlandiya’da özel okul kavramı ise hiç yok. Tüm okullar devlete ait ve devlete ait bu okullarda hiç kimse hiçbir ücret ödemeden sonuna kadar eğitim görebiliyorlar. Çocukların eşit şartlardan yararlanabilmelerini çok önemsiyorlar bundan dolayı özel sınıflar oluşturulmuyor. Çocukların algı düzeyi ne olursa olsun aynı sınıfta ders görüyor.

Yorumlar (0)