Millî Eğitim Bakanlığı'ndan eğitime yeni yaklaşım

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran'ın yaptığı açıklamada, demokrasi ve insan hakları eğitiminin, kapsamlı ve hayat boyu devam edecek bir süreç olarak tasarlanmasına vurgu yapıldı.

EĞİTİM 21.10.2019, 12:09
Millî Eğitim Bakanlığı'ndan eğitime yeni yaklaşım

Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran, “Tarafı olduğumuz Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde eğitimin amaçları içerisinde çocukların insan haklarına ve temel özgürlüklere olan saygısının geliştirilmesi de bulunmaktadır. Bu doğrultuda gerçekleştirilecek demokrasi ve insan hakları eğitimi, kapsamlı ve hayat boyu devam edecek bir süreç olarak tasarlanmalı; bu süreç bilgi sağlamanın ötesine geçmelidir.” ifadelerini kullandı.

"Aklı ve kalbi birleştiren bir tutum benimsememiz zorunludur"

"Temel Eğitimde Demokrasi Kültürünün Güçlendirilmesi" projesinin bütüncül okul modelinin tanıtımı için gerçekleştirilen toplantı, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran’ın katılımıyla Swissotel’de yapıldı. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Safran, iki gün sürecek programla ilgili olarak, “Dünyanın içinde bulunduğu durumun yarattığı derin endişeler, bizleri daha insanî, daha medeni ve daha adil yeni bir hikâye yazmak zorunda bırakmaktadır. Okullarımızda çocuklarımızı günümüzün yoğun ve rekabetçi dünyasına en güzel şekilde hazırlamanın yanında eğitim sisteminin çift kanadını temsilen, aklı ve kalbi birleştiren bir tutum benimsememiz zorunludur. 1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nda belirtilen temel amaçlar arasında çocuklarımızı millî, manevi, insanî, ahlaki ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan ve geliştiren; bilimsel düşünme yetisine, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı ve bütün bu ilkeleri davranış haline getirmiş vatandaşlar olarak yetiştirmek yer almaktadır.” şeklinde konuştu.

“Çocuklar, sorularına cevap yerine muhatap bulmaya çalışmaktadır"

Çocukların ev ve okul ortamında kendilerini özgürce ifade etmesi gerekliliğini vurgulayan Safran, çocukların kendilerini alakadar eden konulara dair karar alma süreçlerinde etkin rol oynamaları gerektiğini de söyledi. Safran, “Çocuklar, sorularına cevap yerine muhatap bulmaya çalışmaktadır. Çocuklarımızın hem okul hem de aile ortamında düşüncelerini özgürce ifade etmesi, bu düşüncelerin yetişkinler tarafından ciddiye alınması ve çocukların kendilerini ilgilendiren konulardaki karar alma süreçlerinde etkin rol almaları onların kişilik gelişiminde oldukça büyük rol alır. Projemiz ile bizler bütüncül bir yaklaşım benimseyerek, çocuklarımızın hayatını etkileyen tüm aktörleri sürece dâhil edeceğiz. Elbette ki bu süreç il ve ilçe yönetimlerimiz olmadan düşünülemez. Sizlerin bu projeye aktaracağı destekle biz, okullarımızdaki tüm çocuklara ulaşarak onların aktif katılımını sağlayacak, kendilerini serbestçe ifade ettikleri öğrenme ortamlarını güçlendireceğiz” diye konuştu.

Yorumlar (0)