MEB, "İlkokulda başarının anahtarı"nı araştırdı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye genelinde 4. sınıf öğrencilerinin katılımıyla bir araştırma yaptı. Öğrencilerin "Türkçe-Matematik-Fen Bilimleri" alanlarındaki performanslarını inceleyen araştırmanın sonuçları yayımlandı.

EĞİTİM 23.09.2019, 15:24 23.09.2019, 15:36
MEB, "İlkokulda başarının anahtarı"nı araştırdı

"Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı" olan PISA testiyle, dünya genelinde 15 yaş grubundaki öğrencilerin bilgi ve anlama düzeylerini ölçülüyor. Türk öğrencilerin bu testte aldıkları kötü sonuçlar, son yıllarda yapılan "eğitim sistemi" tartışmalarının temelini oluşturuyor. Eleştirilerde, öğrencilerin ilkokuldan itibaren "öğrenmeye yönelik" bir eğitim almadığı savunuluyor. Konuya ilişkin MEB'in yaptığı araştırma, önemli verileri gözler önüne serdi.

Ülke genelinde yapıldı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından bu yılın Nisan ayında, MEB 2023 Eğitim Vizyonu'nda yer alan "Öğrenci Başarı İzleme Araştırması" yapıldı. 81 şehirde yapılan araştırma ile 4,7 ve 10. sınıflardaki öğrencilerin "Türkçe-Matematik-Fen Bilimleri" bilgileri ölçüldü.

4. sınıf öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen "Türkçe-Matematik-Fen Bilimleri Öğrenci Başarı İzleme Araştırması" ile ilgili sonuçlar paylaşıldı. 7 ve 10. sınıfların sonuçları ise Ekim ayında yayımlanacak.

Araştırmaya katılan öğrenci sayıları şöyle:

  • Türkçe alt testi: 112 bin 465
  • Matematik alt testi: 122 bin 322
  • Fen Bilimleri alt testi: 111 bin 742

En yüksek başarı Fen Bilimleri testinde!

Çalışmanın yapıldığı 4. sınıf öğrencilerinin en fazla başarılı oldukları alanın "Fen Bilimleri" olduğu görüldü. 500 üzerinden yapılan puanlandırmada öğrencilerin, Fen Bilimleri alt testinde 342.07 puan aldığı görüldü. 

Velilerin katılımı başarıyı artırıyor

Yapılan araştırmaya göre, "velilerin eğitim sürecine katılması"nın başarıyı artırdığı belirlendi. İlkokuldayken hedef koyan öğrencilerin, hedef koymayanlara göre sınavlarda daha yüksek puan aldıkları görüldü. Öğretmenlerin genç ya da deneyimli olmasının ise bu başarılar üzerinde gözle görülür etkisinin bulunmadığı ortaya çıktı.

Yorumlar (0)