MEB'den özel okulların ücretsiz kontenjanları için yeni karar

Milli Eğitim Bakanlığı’nın özel okulların ücretsiz kontenjanları için merkezi yerleştirme yapmaya hazırlandığı öğrenildi. Buna göre, binlerce ücretsiz kontenjan için takvim önümüzdeki günlerde ilan edilecek.

EĞİTİM 11.03.2024, 17:14 Şeyda Gül
MEB'den özel okulların ücretsiz kontenjanları için yeni karar

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği içeren düzenleme 16 Şubat tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, özel okulların ücretsiz okutması gereken öğrencilerin yerleştirme işlemlerinde yapılan değişiklikle birlikte özel okullara yerleştirme işlemleri merkezi sistemle yapılacak. Hangi öğrencilerin ücretsiz okutulacağı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'na göre belirleniyor. Kanun'un 13. maddesi uyarınca özel okullardaki tüm öğrencilerin yüzde 3'ü oranında kadarı ücretsiz okutulması gerekiyor. Şehit ve gazi çocukları ile haklarında korunma, bakım veya barınma kararı verilen çocuklar olarak sıralanıyor.

Özel okul kayıtlarının kolaylaştırılması amaçlanıyor

MEB’den alınan bilgiye göre, söz konusu yönetmelik değişikliğiyle birlikte özel okulların ücretsiz kontenjanlarından yararlanılan kanunun özel okul kayıtlarını kolaylaştırılması amaçlanıyor. Böylece artık bu öğrencilerin, özel okula devam etmek istediklerinde de tercihlerini yapacak ve buna göre merkezi olarak yerleştirilecekler.

Eşitlik halinde puanı yüksek öğrenciye öncelik verilecek

Tercihlere göre yapılacak yerleştirme işlemiyle öncelik sırasının nasıl belirleneceği, yönetmelik ekinde yer alan "özel öğretim kurumlarında ücretsiz okuyacak öğrenci başvuruları değerlendirme formu" ile kararlaştırılacak. Buna göre, özel okullarda ücretsiz okutulacak bu öğrenciler için "okuyan kardeş", "engellilik" ve "ailenin geliri" gibi hususlarının yanı sıra "spor ve bilim" alanlarında yapılan yarışmalarda elde edilen dereceler" gibi kriterler dikkate alınarak belli bir puanlamaya tabi tutulacak. Eşitlik halinde puanı yüksek olan öğrenciler öncelikle yerleştirilecek.

Yorumlar (0)