Kocaeli’de öğrencilerin ‘Engelsiz Dünya’ projesi

Kocaeli'nin Körfez ve Derince ilçelerinde öğrenciler ve görev yapan öğretmenler, engelsiz bir dünya projesini hayata geçirdi. Engelsiz hayat için etkinlikler oluşturan grup, gerçekleştirdikleri final kermesiyle de farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

EĞİTİM 10.05.2022, 12:04 11.05.2022, 09:23
Kocaeli’de öğrencilerin ‘Engelsiz Dünya’ projesi

Derince ve Körfez ilçelerinde vazifelerini yerine getiren yazılım, İngilizce, matematik, fen bilimleri ve bilişim teknolojileri öğretmenlerinden meydana gelen 5 kişilik grup 'Hayat Varsa Umut Da Vardır' sözleriyle 'Engelsiz Bir Dünya' ismiyle e-Twinning projesi gerçekleştirdi. Öğretmenlerin yaptığı bu farkındalık projesine öğrenciler destekte bulundu. Engellerin bir tek fiziken olmadığına, elde edilecek olan başarının önünde duran en büyük etkenin 'düşünce' olduğuna vurgu yapan öğrenciler ve öğretmenler, yaptıkları projeyle engelli kişilere olan düşünce şeklinin engelini meydandan kaldırmayı hedefliyor.

Kod okuryazarlığı geliştirildi

Körfez BİLSEM Matematik Öğretmeni Mustafa Poslu ve Körfezkent Emlak Konut Ortaokulu Fen Bilimleri Öğretmeni Zuhal Korkmaz’ projenin öncülüğünü sağladı. Projede Çelik Sanayi Ortaokulu Fen Bilimleri Öğretmeni Seyhan Kaya Başoğlu, Körfezkent Emlak Konut Ortaokulu İngilizce Öğretmeni Özlem Merve Saç ve Bekir Sıtkı Özer Ortaokulu Yazılım Öğretmeni Esra Temür’da yer aldı. Gerçekleştirilen proje, 12-15 yaş grubundaki 23 öğrenciyle beraber yapıldı.

Katılım sağlayan öğrencilerin engelli kişilerin fiziki ve sosyal hayatta başlarına gelen olumsuzlukları ve zorlukları tespit etmesi ve bu durumları ortadan ne şekilde kaldırabileceklerine dair düşünmeleri sağlandı. STEM şekli uygulanan Engelsiz Bir Dünya düşüncesinde öğrenciler gerçekleştirilecek olan çözümlere göre robotik ürünler geliştirdi. Projeyle beraber öğrencilerin kod okuryazarlığı öngörüsüne katkı yapıldı. Bunun yanı sıra empati kurma, olaylar arasındaki ilişkileri görme, sistemli düşünme ve problem çözme becerileri de güçlendirildi.

Kermeste eğlenceli anlar yaşandı

Gerçekleştirilen projenin son kısmında ise bütün öğrenciler Körfezkent Emlak Konut Ortaokulu'nda yapılan kermeste bir araya geldi. Proje esnasında yapılan bütün çalışmalar final kermesinde yerini buldu. Ortaokul Müdürü Ayhan Gönülaçar'ın ağırladığı kermese, Körfez İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yapan Sergülen Kurt, projeye katılım sağlayan okulların yöneticileri, öğrenciler ve velilerde katıldı. Yapılan sergide engelli bireyler ve öğrenciler adına birden fazla sosyal etkinlik de gerçekleştirildi. Projenin tanıtımının yapıldığı final kermesinde, engelsiz bir dünya projesine katılım sağlayan özel birey Yasin Dağlı duygulandıran bir konuşma yaptı. Sonrasında resim sergisi dolaşılarak, engelsiz bir dünya için umut ağacı oluşturuldu. Boyama etkinliği yapılan finalde, proje kapsamında oluşturulan robotik ürünler sergisi yoğun bir ilgiyle karşılandı. Final sergisi dans gösterisi, engelsiz oyunlar ve engelsiz müziklerin dinlenmesiyle devam etti. Son olarak fidan ekimi yapılarak bitiş sağlandı.

Yorumlar (0)