Kitap bulunan bir evde büyümek çocuklar için önemli!

Evde bir kütüphaneye sahip olmak, çocuğunuzun eğitim hayatındaki başarısını önemli derecede etkiliyor. Ayrıca birlikte kitap okumak da çocuğunuzun dinleme ve okuma becerilerine sahip olmasını ve hayal gücünü çalıştırmasını sağlıyor.

EĞİTİM 07.05.2019, 09:15
Kitap bulunan bir evde büyümek çocuklar için önemli!

Kitapların bir çocuğun eğitimi için önemli olduğunu biliyorsunuzdur. Muhtemelen farkına varmadığınız şey tam olarak ne kadar önemli oldukları. Yirmi yıl süren yoğun bir çalışma sonucunda, evde kitap bulundurmanın çocuğunuzun akademik geleceği üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğu ortaya çıkarıldı.

Yıllardan beri eğitim uzmanları, bir çocuğun eğitim hayatındaki başarısının ebeveynlerinin ne kadar eğitimli olduğuna bağlı olduğunu düşünüyorlar. Nevada Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından 27 farklı ülkede 20 yıldır yapılan çalışmalar sonucunda olayın farklı bir boyutu ortaya çıktı.

Evde kütüphaneye sahip olunmalı

Profesör Mariah Evans ve ekibi, farklı eğitim seviyelerine sahip aileler ve çocukları üzerinde bir çalışma yaptı. Ulaştıkları sonuç oldukça dikkat çekiciydi. Bir çocuğun eğitim hayatındaki başarısı söz konusu olduğunda, evde bir kütüphaneye sahip olmanın, ebeveynlerin eğitimi kadar önemli olduğu bulundu.

Kitap bulunmayan bir evde büyümek ve 500 kitap bulunan bir evde büyümek arasındaki fark, üç yıllık eğitim alan ebeveynlere sahip olmak ve 15 yıllık eğitim alan ebeveynlere sahip olmak arasındaki fark kadar önemlidir.

Bir çocuk, az eğitimli ebeveynler tarafından büyütülse bile, 500 kitaplık kütüphane bulunan bir evde büyümek, o çocuğun eğitim hayatına devam etmesi konusunda büyük bir etkiye sahiptir.

500 kitap fazla gelebilir ancak bir çocuğun başarılı olabilmesi için bu kadar fazla kitaba ihtiyacı yoktur. Evde 20 kitap bulunması bile çocuğun gelecekteki eğitimini önemli derecede etkileyebilir.

Bu düşünceye karşı çıkan bazı eleştirmenler, akademik başarıyı sağlayan şeyin kitaplar değil, bu kitapları alabilen varlıklı aileler olduğunu söylediler. Bunun aksine araştırmacılar da kitapların özellikle yoksul ailelerin çocuklarına fayda sağladığını ifade ettiler.

Çocuğunuzla birlikte nasıl kitap okuyabilirsiniz?

Çocuğunuza sesli kitap okumak, onların eğitiminin önemli bir parçasıdır. Bu onlara akıcı konuşmayı, dikkatli bir şekilde dinlemeyi öğretir ve kendi başlarına okuma becerisi kazandırır. Çocuğunuzla birlikte kitap okumayı daha etkili hale getirmek için 5 yöntem var:

Öncelikle okuyacağınız kitabın kapağını çocuğunuza gösterin ve onun hakkında sorular sorun. Bu, onun hayal gücünü çalıştırmasını sağlar.

Çocuğunuzun ilgisini test edin. Çocukların dikkati kolayca dağılabilir. Bu yüzden, çocuğunuzun odaklanabilmesini sağlamak için, bazı sorular sorun. Örneğin, “Karakterlerin nasıl hissettiğini düşünüyorsun?” ya da “Şimdi ne olacak?” gibi. Böyle sorularla, çocuğunuzun tahmin becerilerini geliştirebilirsiniz.

Çocuğunuzun yeni edindiği becerileri kontrol edin. Hikâyeler, çok çeşitli kelimeler içerirler. Yeni bir kelime gördüğünüzde, resimlerin verdiği ipuçlarını kullanarak çocuğunuzdan bu kelimenin anlamını tahmin etmesini isteyin.  

Yorumlar (0)