Deprem bölgesindeki İnönü Üniversitesi'ne yoğun ilgi: Kontenjanların yüzde 98,5 doldu

6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya'daki İnönü Üniversitesi’nde kontenjanların yüzde 98,5 doldu.

EĞİTİM 06.09.2023, 12:34 07.09.2023, 12:45
Deprem bölgesindeki İnönü Üniversitesi'ne yoğun ilgi: Kontenjanların yüzde 98,5 doldu

"Asrın felaketi" diye nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar alan Malatya'daki İnönü Üniversitesi’nde yeni akademik yıl için hazırlıklar neredeyse tamamlandı.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerde üniversitelerinin de hasar gördüğünü ifade etti.

Kampüste bulunan 150 binadan 20'sinin depremde ciddi hasar aldığını, binaların bir bölümünü yıktıklarını diğerleri ile ilgili çalışmaların devam ettiğini, az hasarlı binalarda ise tadilat çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirten Kızılay, üniversite bünyesindeki hastanelerinin ise depremin ilk anından itibaren hizmet vermeye devam ettiğini söyledi.

"28 kişilik kontenjana 725 kişi başvurdu"

Depremin yıkıcı etkilerine rağmen üniversitelerine talebin arttığını söyleyen Kızılay, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Üniversitemize yerleştirme sayısı önceki senelerden daha fazla. Ön lisans yüzde 102, lisans ise yüzde 97,3 seviyesinde doluluk oranına ulaştı. Fakültelerimizde birkaç bölümümüz hariç neredeyse tamamında doluluk oranı yüzde 100'ü buldu. Toplam 354 programa öğrenci kaydı alıyoruz. Öğrencilerimizin yerleştirme tercihleri deprem öncesinin önünde. Malatya, Kahramanmaraş merkezli depremden en çok etkilenen 4 şehirden biri ve kentte iki tane üniversitemiz var. Tıp Fakültemize yatay geçiş için 28 kişilik kontenjan açtık, 725 kişi başvurdu. Bu da bizim için oldukça yüksek ve sürpriz bir rakam. Ayrıca deprem bölgesi için yüzde 25 ek kontenjan hakkı vardı, bu kontenjanlarda da yüzde 100 doluluk oranına ulaştık. Deprem bölgesinde olmamıza rağmen öğrencilerimizin üniversitemize rağbet ettiklerini görüyoruz. Tercihlerde yer aldığımızı ve yerleşme oranının beklediğimizden çok daha fazla olduğunu görüyoruz."

"Depremden önceki yıllara göre daha fazla yerleşme oldu"

Üniversitelerine yerleşme oranının yüzde 98,5 seviyesinde olduğunu aktaran Prof. Dr. Ahmet Kızılay, şunları kaydetti:

"Bu çok ciddi bir oran. Eylül ayının ilk haftalarında özel yetenek sınavıyla öğrenci aldığımız bölümler var, bu bölümlere de müracaatlar başladı, onlar da bölümlerine yerleşecek. Arkasından da uluslararası öğrenci yerleştirme işlemleri olacak. 8 bin 500'ün üzerinde öğrencinin üniversitemize kayıt yaptırmasını bekliyoruz. Toplamda öğrenci sayımız ise 37 binin üzerinde, belki bu yıl 38 bini bulacak. Depremin etkisi, İnönü Üniversitesine öğrenci yerleşmesi konusunda görülmedi, tersine depremden önceki yıllara göre daha fazla bir yerleşme gördük. Yeni eğitim döneminde bizi tercih eden öğrencilerimize en iyi eğitimi vermeyi planlıyor ve o plan doğrultusunda da çalışıyoruz. Öğrencilerimiz heyecanlarını ve umutlarını hep korusunlar. Üniversitemiz, öğrencilerimiz, akademik ve idari personelimiz ile hep birlikte bu dinamizmi kente taşıyarak Malatya’nın yeniden ayağa kalkmasında önemli bir rol oynayacağımıza inanıyorum. Tüm gayemiz öğrencilerimize çok daha iyi bir eğitim vermek. Bunun için de tüm hazırlıkları yapıyoruz."

Üniversite öğrencilerinin kentte barınma sorunu yaşamaması adına yetkililer ile sürekli toplantılar yapıldığını belirten Kızılay, bu konudaki çalışmaların ise tüm hızıyla devam ettiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)