Çorum’da öğrenciler mutfak atıklarını gübreye dönüştürdü

Çorum'a bağlı Osmancık ilçesinde mutfaktan çıkan atıkları değerlendirmek isteyen ilkokul öğrencileri tamamen doğal bir gübre üretti. Öğrenciler üretimini yaptıkları bu gübreyle bitkiler yetiştirdi.

EĞİTİM 17.05.2022, 11:15 17.05.2022, 11:26
Çorum’da öğrenciler mutfak atıklarını gübreye dönüştürdü

Çorum'a bağlı olan Osmancık ilçesinde Koyunbaba İlkokulunun öğrencileri tarafından, öğretmenleri İlknur Balcı Gümüş’ün öncülüğünde "Dönüşüm Avcıları" isimli bir eTwinning uygulaması kapsamında 4 farklı proje oluşturdu. Yapılan proje kapsamında öğrenciler, mutfaklarından çıkan sebze, meyve gibi atıkları çöpe atmayıp, tamamen doğal bir gübre üretti. Sürdürülebilir malzemelerden ise eğitim ürünleri ve oyuncaklar yapan öğrenciler, sınıflarında oluşturdukları sergi ile projelerini anlattı.

Çöp olarak görülüyordu, gübre oldu

Birçok okulda faaliyet gösteren eTwinning projesi kapsamında öğrencilerle beraber 4 adet proje planladıklarını açıklayan sınıf öğretmeni İlknur Balcı Gümüş, “Yaptığımız projemizde asıl hedefimiz öğrencilerimize yaşantımızda çöp olarak gördüğümüz şeyleri aslında yeni baştan değerlendirebiliriz düşüncesini aşılamaktı. Hele ki mutfaklarımızda devamlı olarak tükettiğimiz meyve ve sebzelerin çöp olarak gördüğümüz kısımları çok önemli. Kompoze olarak adlandırdığımız doğal gübre üretimini bu atıklar sağlıyor. Öncelikle öğrencilere toprağın içerisine salatalık kabuğu, yumurta kabukları gibi atıkları koymalarını söyledik. Bu atıklar gübre olarak bizlere geri dönüyor. Daha sonra öğrencilere kompost şeklinde gübre nasıl yapılır, nedir, hangi atıklardan kompost olur, hangi ürünler daha hızlı çürüme gösterir veya gübre yapılırken neler kompostun içine konulmaz gibi teknik manada destekler sağladık” dedi.

İyi toprak ve kötü toprak karşılaştırması yapıldı

Yapılan bilgilendirmeleri öğrencilerin hızla kavradığını ve atıkları değerlendirerek gübre ürettiğini belirten Gümüş,” Öğrenciler daha sonra bitki yetiştirmek için bu gübreleri kullandı. Öncesinde de temiz bir toprağa doğal atıklardan oluşturulmuş gübremizden kullandık. Daha sonrasında ise kirli bir toprağın içine plastik kalıntısı, deterjanlı su ve pil koyduk. Kirli toprağa koyduğumuz bitki büyürken problem yaşadı bitkimiz ancak temiz toprak ve doğal gübre kullanılan bitki ise hızla büyüdü" diye konuştu.

"Projelerin daima arkasındayız"

Oluşturulan sürdürülebilirlik sergisini dolaşan Koyunbaba İlkokulu Müdürü Mehmet Çıplak “2021-2022 senesi eğitim ve öğretim döneminde okulumuz öğrencilerinden 2-B sınıfı öğrencileri sürdürülebilirlikle alakalı 4. Etkinliğini yaptı. Uğraşları adına öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum. Atıklardan ve geri dönüştürülebilen malzemelerinden üretilen eğitim ürünlerinin de sınıflarımızda aktif olarak kullanılmasını sağlayacağız. Sadece bugün değil, bundan sonrası içinde gerçekleştirilecek olan projelere desteğimizi asla kesmeyeceğiz. Tek temennimiz projelerin okulumuzda ve ilçemizde fazlalaşarak devam etmesidir” şeklinde ifade etti.

Projeye katılım sağlayan öğrenciler de oluşturdukları çalışmalar adına bilgi verirken, sergiyi dolaşan veliler ise öğretmenleri ve öğrencileri gösterdikleri çabadan ötürü tebrik etti. Bu projelerin çevre bilincine yarar sağlayacağını belirten veliler, bu tarz projelerin devam etmesini istediklerini dile getirdi.

Yorumlar (0)