Bakan Tekin: Eğitim öğretimde ciddi anlamda bir devrim oluşturuldu

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Erzurum’da yaptığı açıklamada “9 gün sonra Cumhuriyet'in 100. yılını tamamlayacağız. Yani 100. yıla geldiğimizde aslında sayısal göstergeler itibarıyla eğitim öğretimde ciddi anlamda bir devrim oluşturulmuş durumda” dedi.

EĞİTİM 20.10.2023, 17:11 21.10.2023, 18:00 Şeyda Gül
Bakan Tekin: Eğitim öğretimde ciddi anlamda bir devrim oluşturuldu

Erzurum'da 15 Temmuz Milli İrade Salonu'nda düzenlenen Atatürk Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde hitap eden Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, dünyada barışı ve insan haklarını korumakla mükellef uluslararası yapıların ve yargı mekanizmalarının olduğunu ifade etti. Akademisyenlik yıllarından bahseden Bakan Tekin, Erzurum'un tarihteki önemini ve Atatürk Üniversitesinin akademik başarısını anlattı. Üniversiteleri meslek kazandıran yerler ve bunun yanında bilim üreten merkezler olarak gördüğünü söyleyen Bakan Tekin, 2002 yılında Türkiye'de sadece 76 üniversite olduğunu söyledi. Şu an üniversite sayısının 208 olmuş durumda olduğuna dikkat çeken Bakan Tekin, dünyada demokratikleşme endeksleri hesap edilirken, ülkelerin genel bütçede eğitime ayırdıkları paya özellikle bakıldığını belirtti. En çok bu ülke hangi alana bütçesini ayırıyor diye özellikle baktıklarını vurgulayan Bakan Tekin, Türkiye’nin bu endekslerde eğitime ayrılan payının, genel bütçedeki birinci sırayı almasından dolayı, uluslararası endekslerde ciddi bir şekilde dikkati çekici bir yükseliş sunduğunu kaydetti.

Eğitim öğretimde ciddi anlamda bir devrim oluşturulmuş durumda

Üniversitelerle ilgili olarak gerek öğrenci, gerek derslik, gerekse de akademisyen sayısı itibarıyla Türkiye'nin çok önemli bir ivme kazandığını vurgulayan Bakan Tekin, derslik ve tesis imkanlarının 2002 yılına göre iki katın üzerinde arttığını ifade etti. Derslik başına düşen öğrenci sayılarının da yarı yarıya azaldığını aktaran Bakan Tekin, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı yarı yarıya azalmış durumda olduğunu söyledi.

Şu an sistemde çalışmakta olan öğretmenlerin yaklaşık yüzde 70'e yakınının son 21 yılda atanmış durumda olduğunu belirten Bakan Tekin, 9 gün sonra Cumhuriyet'in 100. yılını tamamlanacağının aktardı. “Yani 100. yıla geldiğimizde aslında sayısal göstergeler itibarıyla eğitim öğretimde ciddi anlamda bir devrim oluşturulmuş durumda” diyen Bakan Tekin, yeni dönemde yapılması gereken şeyin üniversiteler ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın hep birlikte Türkiye Yüzyılı'nı inşa etmeleri gerektiğini söyledi.

Türkiye’de eğitimden herkes sorumlu

Bir serzenişte bulunacağını söyleyen Bakan Tekin, herkesin eğitimle ilgili olarak Türkiye'deki eğitim, öğretim sistemiyle ilgili olarak, kendi açısından tatmin olmadığını, eksiklikler olduğunu dile getirdiğini hatırlattı. Herkesin bildiği gibi eğitimle ilgili sorumlu olan Türkiye'de kurumları olduğunu ifade eden Bakan Tekin, “Bir aile kurumumuz, iki toplum tamamen topyekun olarak sorumlu, üç Milli Eğitim Bakanlığı ve bakanlık bünyesindeki öğretmen kardeşlerim ile öğretmen arkadaşlarımız sorumlu. Dördüncüsü de yükseköğretim ve üniversiteler sorumlu. Çok şaşırıyorum, herkes sorumlu, herkes birbirini suçluyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)