3 farklı ülkeden eğitim sistemleri!

Dünyanın 3 farklı kıtasından ve 3 farklı ülkesinden eğitim sistemlerini inceledik. Güney Kore, İngiltere ve Kanada'da eğitimin nasıl olduğunu merak ediyorsanız bu yazı tam size göre!

EĞİTİM 12.09.2019, 13:17 12.09.2019, 13:53
3 farklı ülkeden eğitim sistemleri!

Güney Kore, İngiltere ve Kanada'da uygulanan eğitim sistemlerini inceledik. 

Güney Kore

Son 20 yılda teknoloji alanında büyük atak yapan Güney Kore'nin bu başarısının altında inovasyona verdiği önem kadar eğitim sisteminin başarısı da yatıyor. Uzakdoğunun birçok ülkesinde olduğu gibi Güney Kore'de de eğitim sistemi oıldukça katı.

Güney Kore'de 6-15 yaş arasında 9 yıl süren zorunlu eğitim var. 6 yıl ilkokul ve 3 yıl ortaokuldan sonra zorunlu eğitim sona eriyor. Lise eğitimi ise mecburi değil.

Anaokullarında çocukların okula alışma sürecine yardımcı olması için günde 3 saat eğitim veriliyor. Ders süreleri de değişkenlik gösteriyor. Dersler; ilkokulda 40, ortaokulda 45 ve lisede 50 dakika sürüyor. Not verme sistemi ise 3'üncü sınıftan itibaren başlıyor.

Üniversiteye girmek isteyen öğrenciler, Türkiye'de olduğu gibi merkezi bir sınava giriyor. Ancak bu sınav bizimkinden oldukça farklı. Öğrenciler; "anadil sınavı, matematik sınavı, yabancı dil sınavı (İng.), sosyal bilimler, fen bilimleri, mesleki eğitim, ikinci yabancı dil sınavı (Çince)" sınavlarından oluşan zorlayıcı bir akademik teste tabi tutuluyor.

Kore okullarını ilginç kılan özelliklerden birisi oyunculuk eğitimi verilmesi! Tuvaletleri hademeler temizlerken okulun diğer kısımlarını öğrenciler temizliyor. Kore'de okullara terlikle giriliyor, öğretmenlerin okulu ise her 5 yılda bir değiştiriliyor.

İngiltere

İngiltere'de 6-16 yaşları arasında zorunlu eğitim verilmektedir. 3 yaşında başlayan ve zorunlu olmayan "Nursery school" 5-6 yaşına kadar sürer. 6 yaşında okula başlayan çocuk 5 yıl ilkokul ve 5 yıl da ortaokul eğitimini tamamlayınca mezun olur. İsteyen aileler çocuklarını,"Middle school" denilen okulklara gönderebiliyor. Bu okullar, 8-9 ya da 12-14 gibi yaş gruplarını kapsayan ara dönemlerde.....

Primary School olarak adlandırılan ilkokul döneminde; sanat ve dizayn, dizayn ve teknoloji, ingilizce, coğrafya, tarih, müzik, beden eğitimi, din eğitimi ve bilim gibi dersler veriliyor.

Ortaokul ise "Secondary School" olarak adlandırılır. Bu dönemlerin sonunda yapılan SAT sınavı (Standart Attainment Tests) ise öğrencilerin değil, okulların durumunu görmek için yapılıyor. Öğretmenler tarafından yapılan sınavın ise not karşılığı yok, doğal olarak sınıfta kalma diye bir şey de yok!

Key Stage 4 denilen 14-16 yaş arası ise en zor derslerin verildiği yaş aralığı. Sezonun belli dönemlerinde yapılan GCSE(General Certificate of Secondary Education) sınavına giren öğrenciler, puanlaraına göre üniversitelere hazırlık olan A-level (Advance Level) kurslarına katılabiliyor.

Kanada

Kanada'da eğitim sistemi 4 aşamadan oluşuyor. 3-5 yaşları arasındaki okul öncesi eğitim ilk senesi zorunlu değil ancak ana sınıfı (5 yaş) zorunlu. 6-16 yaşları arasında zorunlu eğitim veriliyor. İlkokul (elementary) 6 yaşında başlıyor ve 12 yaşında bitiyor. İlkokulda bütün derslere sınıf öğretmeni giriyor. Ortaokul (middle level) ve lise eğitimi (secondary) ise 3 yıl sürüyor.

Ortaöğretime gerçerken herhangi bir sınav uygulanmaz. Öğrenciler başarılarına göre bir ortaokula yerleşir.

Lise öğrencileri aldıkları zorunlu kursları tamamladığında mezun olabiliyor. Öğrenciler lisedeki başarısına göre bir üniversiteye yerleşebiliyor.

Üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler, görece daha ekonomik olan ve giriş şartları esnek olan Community College'lere başvurabilir. 

Şunu atlamamak gerekir; Kanada eyalet sistemiyle yönetilen bir ülke olduğu için, eğitim sistemi eyaletlerde küçük farklılıklar gösterebiliyor. Örneğin, Ontario eyaletinde zorunlu eğitim 6-18 yaş arası.

5 gün eğitim yapılan Kanada'da okul ve ders saatleri şöyle:

Okul öncesi: 3,5 saat
İlkokul: 5 ila 6,5 saat  Dersler: 45 dakika
Ortaokul: 5-6 saat       Dersler: 50 dakika
Lise: 5 ila 6,5 saat     Dersler: 50 dakika

Yorumlar (0)