Zelenskiy'den Avrupa'ya çağrı: Bir an önce kurulsun

Fransa'da düzenlenen Avrupa Parlamentosu (AP) oturumuna videokonferans aracılığıyla katılan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın işlediği savaş suçlarının araştırılması için acilen özel bir mahkemenin kurulması gerektiğine değindi. 1932-1933 yıllarında yaşanan Holodomor olayından bahseden Zelenskiy, AP'nin bu olayı "Ukrayna halkına karşı soykırım" olarak tanıyacağını belirtti. Ukrayna lideri, "Avrupa, savaş suçlarına karşı net duruşunu göstermeli." dedi.

DÜNYA 14.12.2022, 17:36 Hakan Öksüz
Zelenskiy'den Avrupa'ya çağrı: Bir an önce kurulsun

Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul oturumu, Fransa'nın Strazburg kentinde gerçekleştirildi. Oturumda düzenlenen Sakharov Ödül töreninde Ukrayna'dan temsilciler de yer aldı. Ödül sahipleri, Ukrayna bayrağı açtı. 

Törende konuşan AP Başkanı Roberta Metsola, "Ukrayna halkı, sadece bağımsızlık savaşı vermiyor. Aynı zamanda insani değerler için mücadele ediyorlar. Bu nedenle insan hakları ve özgürlük ödülü, Ukrayna halkına layıktır." ifadelerini kullandı.

"Rusya'nın işlediği savaş suçları cezasız kalmamalı"

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, videokonferans aracılığıyla bağlandığı törende önemli mesajlar verdi. Rus ordusunun önüne gelen her şeyi yok ederek ilerlediğini kaydeden Zelenskiy, "Şehirleri yerle bir ediyorlar. İnsansız hava araçları, toplar, mayınlar ve her türlü mühimmatla saldırıyorlar. Uluslararası Ceza Mahkemesine teşekkür ediyorum. Savcılarımızla iş birliği halindeler. Rusya'nın işlediği savaş suçlarının cezasız kalmaması için çaba gösteriyorlar." dedi.

"Holodomor olayı, soykırım olarak AP tarafından tanınacak"

Rus ordusunun işlediği savaş suçlarının araştırılması için özel bir mahkemenin kurulması gerektiğine değinen Zelenskiy, "Uluslararası toplum, buna destek vermeli. En kısa sürede bu mahkemenin kurulması gerekiyor. Gelecekteki savaş suçları, bu mahkeme sayesinde engellenebilir. Holodomor olayı, Ukrayna halkına yönelik soykırımdır. AP'nin yarın bu olayı soykırım olarak tanıyacağını biliyorum. Bu karar için oy çoğunluğu gerekiyor. Avrupa, insanlık ve savaş suçlarına karşı net duruşunu göstermelidir." dedi.

Holodomor olayı: 1932-1933 yıllarında yaşanmıştır. Sovyetler Birliği tarafından açlığa mahkum edilen yaklaşık 4,5 milyon Ukraynalı, yaşamını yitirmiştir.

Yorumlar (0)