Zelenski: Limanları açamazsak gıda krizi patlak verir

Ukrayna’daki savaş sebebiyle dünyanın büyük bir gıda krizi ile karşı karşıya olduğunu belirten Ukrayna lideri Vladimir Zelenski, “Ukrayna limanlarını açamazsak, gıda krizi patlak verir” dedi. 

DÜNYA 22.05.2022, 14:56
Zelenski: Limanları açamazsak gıda krizi patlak verir

Ukrayna’da aylardır süren savaş, enerjiden gıdaya kadar pek çok alanda dünya ülkelerini olumsuz etkiledi. Temel ürünlerde etiket fiyatları fahiş seviyelere ulaşırken, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde de enflasyon oranları tarihi noktalara yükseldi. Ukrayna’daki savaş sebebiyle tüm dünyada enerji krizi yaşandığını belirten Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, kısa süre içinde gıda krizi ile de yüzleşeceklerini vurguladı. 

“Ukrayna’da 20 milyon tona yakın gıda ürünü ihraç edilmeyi bekliyordu”

Rusya’nın Ukrayna’nın ihracat altyapısını hedef aldığını aktaran Zelenski, “Ukrayna’da 20 milyon tona yakın gıda ürünü ihraç edilmeyi bekliyordu. Ne yazık ki buna Rus devleti engel oluyor. Limanlarımız kapatılmış durumda. Bu limanları açmamız gerekiyor. Dünya, bu konu üzerine yoğunlaşmalı. Herkesin yardımı gerekiyor. Eğer bunu başaramazsak, sıkıntılı günler bizi bekliyor demektir. Rusya, ayçiçeğinden tahıla kadar pek çok gıdayı ihraç etmemizi engelledi. Tüm limanlarımız pasif hale getirildi. Biz bunu yalnızca Ukrayna için değil tüm dünya için istiyoruz. Böylesi büyük bir sorunla mücadele etmek kolay olmaz” şeklinde konuştu. 

“Ukrayna limanları üzerindeki engel derhal kaldırılmalı”

Rusya’nın Ukrayna işgalini başlatması ile başta Avrupa olmak üzere pek çok ülkede enerji krizi yaşandığını dile getiren Zelenski, “Enerji krizi ilk krizdi. Şimdi bir de ikinci kriz bizi bekliyor. Bu da gıda krizidir. Ukrayna limanlarını açmazsak, gıda krizi patlak verir. Ukrayna limanlarından Afrika’ya, Asya’ya, Avrupa’ya ürünler ihraç ediliyordu. Eğer elimizdeki ürünleri ihraç edemezsek, dünya çapında büyük bir felaket bizi bekliyor olacak. Ukrayna limanları üzerindeki engel derhal kaldırılmalı ve yeniden aktif hale getirilmeli. Bu engeli kaldırmanın en önemli yolu askeri çözüm olarak gözüküyor. Limanların yeniden açılması konusunda herkesten ve tüm uluslararası oluşumlardan yardım istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Dünya genelindeki milyonlarca insan açlık tehlikesi ile baş başa bırakılıyor”

Konuyla ilgili bir açıklama da Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba’dan geldi. Rusya’nın limanlara yönelik saldırgan tutumunu eleştiren Kuleba, “Limanlarımıza yönelik bu hamleler sonucunda dünya genelindeki milyonlarca insan açlık tehlikesi ile baş başa bırakılıyor. Limanlarımız derhal açılmalı ve ihracat kaldığı yerden devam etmeli. Bu konuda bütün ülkelerden destek görmek istiyoruz. Bu felakete kimse sessiz kalmamalı. Derhal harekete geçilmeli” dedi. 

Ukrayna, dünyadaki en büyük 5’inci buğday üreticisiydi

Ukrayna ve Rusya, buğday üretimi konusunda küresel ticarette önemli bir yer tutuyor. Savaş öncesi dönemde iki ülke, küresel çaptaki buğday arzının yüzde 30’unu karşılıyordu. Savaşın başlaması ile birlikte dünyada da buğday krizi patlak verdi. Amerika Birleşik Devletleri tarafından açıklanan istatistiklere göre Ukrayna, dünyanın en büyük 5’inci buğday üreticisi konumunda bulunuyordu. Savaşla birlikte buğday fiyatlarında fahiş artışlar görülürken, bir diğer önemli üretici konumunda bulunan Hindistan da ülke güvenliğini gerekçe göstererek bu ürünün ihracatını yasakladı. 

Yorumlar (0)