10 haftalık küresel buğday stoku kaldı

Dünyanın buğday stoku tehlike altına mı girdi? Önlenemeyen virüslü hastalıklar, ekonomik dengesizlikler ve Rusya-Ukrayna savaşı küresel buğday stokunu bitirdi mi? Uluslararası bir tarım analiz şirketine göre bu sorunun cevabı “evet”. Uzmanlar, dünyanın yalnızca 10 hafta daha yetecek kadar buğday stokunun kaldığını açıkladı. 

DÜNYA 20.05.2022, 16:01 22.05.2022, 09:41
10 haftalık küresel buğday stoku kaldı

Pandemi döneminde sinyalleri verilen ve Ukrayna-Rusya savaşıyla birlikte adeta patlama noktasına gelen gıda krizinde sona yaklaşıldı. Dünyaya buğday ihracatı açısından önde gelen ülkeler olan Rusya ve Ukrayna’nın 3 aydır savaşıyor olması, dünyanın önde gelen ülkelerinde enflasyon kriziyle birlikte ekonomik seviyenin düşüş yaşaması, daha öncesinde Afrika Kıtası ülkelerinde patlak veren gıda krizinin ABD, Avrupa ve Asya’ya yayılmasına sebep oldu. Uzmanlar, art arda uyarılarda bulundu. 

Yalnızca 10 hafta yetecek kadar buğday kaldı

Uluslararası bir tarım analiz şirketi, önceki senelerde yaklaşan gıda krizi hakkında defalarca uyarıda bulunmuştu. Aynı şirket bu kez kesin bir analiz yayınladı. 2008’deki finansal kriz döneminde yaşanan buğday krizinden sona görülen en büyük buğday krizinin şu anda yaşandığına dikkat çeken şirket, dünyada vatandaşlara yalnızca 10 hafta yetecek kadar stok kaldığını aktardı. Şirket, büyüyen açlık tehdidi karşısında acilen önlem alınması gerektiğini ifade etti. 



1,8 milyon tonluk buğday limanlarda bekliyor

Hindistan, geçtiğimiz hafta ihracat yasağı alarak limanlarında beklettiği buğdayları ülkelere göndermeyeceğini ifade etmiş ve bu açıklamayla tepkileri üzerine çekmişti. Yeni bir açıklama yapan Hindistan hükümeti, limanlarındaki 1,8 milyon tonluk buğdayı yakın zamanda yola çıkartacağını duyurdu.

Ukrayna limanlarında tahıl depolanıyor

Tüm bu gelişmelerin ışığında Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (UN-WFP) Direktörü David Beasley, şu anda Ukrayna limanlarında tahıl depolandığını ancak bunların hiçbir yöntemle ihraç edilemediğini aktarıyor. Bu limanların şu anda Rus askerleri tarafından kontrol edilmesi sebebiyle dünyanın gıda kriziyle yüzleştiğini kaydeden Beasley, Rusya Devlet Başkanı Putin’e şu sözlerle sesleniyor: “Bu savaş, küresel gıda güvenliğine karşı açılmış bir savaştır. Ukrayna limanlarından ihracata daha fazla izin verilmemesi halinde zorunlu kitlesel göç ve kıtlıkla karşı karşıya kalacağız. Başkan Putin, eğer kalbiniz varsa bu limanları lütfen açın.”

Yorumlar (0)