Zelenski'den "görevden alma" duyurusu: Vatana ihanet ettiler!

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya ile iş birliği yapan ve vatana ihanet suçlamasıyla yargılanan kişilere ilişkin bilgilendirmede bulundu. Bu kişilerden ikisinin, Ukrayna Başsavcısı Irina Venediktova ile Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) Başkanı Ivan Bakanov olduğu kaydedildi.

DÜNYA 18.07.2022, 09:24 18.07.2022, 10:07 Hakan Öksüz
Zelenski'den "görevden alma" duyurusu: Vatana ihanet ettiler!

Şubat ayından bu yana Rusya'ya direnen Ukrayna, bir yandan da kendi içinde temizlik operasyonu yapıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin direktifiyle bazı üst düzey isimler, "vatana ihanet" suçlamasıyla görevden alınıyor. Zelenski, düşmanla iş birliği yapan ve vatana ihanet ettiği belirlenen kişilerin yargılandığı 651 ceza davasının kayıtlara geçtiğini aktardı. 

"Suçlarına ilişkin kanıtlar toplandı"

Zelenski'nin "görevden alma" direktifi verdiği kişilerden bazıları Ukrayna Başsavcısı Irina Venediktova ile Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) Başkanı Ivan Bakanov oldu. Konuya ilişkin sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Zelenski, "Bu görevden almaların tamamen haklı gerekçeyle yapıldığını belirtmek isterim. Suçlarına ilişkin kanıtlar toplandı. Vatana ihanet suçu işledikleri belgelendi. Hem daha önceki faaliyetleri hem de savaş boyunca yaptıklarına ilişkin uygun bir ceza verilecek." dedi.

"Ukrayna aleyhinde faaliyetler yürüttüler"

Şavaşın başlangıcından bugüne kadar vatana ihanet suçuyla ilgili 651 ceza davasının kayıtlara geçtiğini aktaran Zelenski, "Harkov ve Herson şehirlerindeki kolluk kuvvetleri tarafından yürütülen çalışmalar olağanüstü. Kendilerine teşekkür ediyorum. Bahsettiğim 651 ceza davasının 198'inde, yargılanan kişilere ceza verildi. En az 60 Ukrayna Güvenlik Servisi ile Savcılık çalışanının Ukrayna aleyhinde faaliyetler yürüttüğü tespit edildi. Bu kişiler, faaliyetlerini Rusya'nın işgal ettiği topraklarda yürüttü. Güvenlik güçlerimizin bazı mensuplarının Rus istihbaratı ile ilişki içerisinde olması üzücü. Yargılanan kişilerin sorgulamasından önemli bilgiler elde edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Kırım'ın geri alınması için operasyon başlatılacak mı?

Ukrayna lideri Zelenski'nin gündemindeki konulardan biri de Kırım'ın geri alınması için bir harekât başlatılıp başlatılmayacağı oldu. Zelenski, "Dmitriy Medvedev'in bu kouyla ilgili sözlerini duydum. 'Eğer Kırım'ı geri almaya kalkarlarsa kıyamet günü yaşanır.' demiş. Korkutmak amaçlı söylenen bu tür ifadeler karşısında gülüp geçiyoruz." dedi.

Rusya tarafından düşürülen Malezya uçağını hatırlattı

Geçen yılın Temmuz ayında Donbas üzerinden geçerken Rusya tarafından vurulan Malezya uçağını hatırlatan Zelenski, "Bu katliamın yıl dönümündeyiz. Rusya'nın terör saldırısı sonucunda 298 kişi hayatını kaybetti. Bu saldırıda ölen kişilerden 80'i çocuktu. Rusya, terör saldırıları yaparak çocukları öldürmeye alışkın. Kırım'da savaş yeniden başlarsa aynı yolu deneyeceklerdir. Rusya'nın terör eylemlerine 'dur' demenin zamanı gelmedi mi? Uluslararası mahkemeler, Rusya'yı yargılayarak uygun cezayı vermeli." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)