Zaporijya Nükleer Santrali'nde sıcak saatler! Yetkililer bölgede!

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) heyeti, Zaporijya Nükleer Santrali'nde incelemeler yapmak için kente gitti. Rus basını, UAEA yetkililerini santrale girdiğini bildirdi. UAEA Başkanı Rafael Grossi, incelemelerin ne kadar süreceğine ilişkin bilgi verdi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise inceleme sırasında Ukrayna'nın saldırmasından endişe ettiklerini belirtti. İşte detaylar...

DÜNYA 01.09.2022, 15:02 Hakan Öksüz
Zaporijya Nükleer Santrali'nde sıcak saatler! Yetkililer bölgede!

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş nedeniyle Zaporijya Nükleer Santrali'nde yaşanan tehlike, bir süredir dünya kamuoyunun en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Dün Kiev'e giderek Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile görüşen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) heyeti, bugün Zaporijya kentine hareket etti. 20 araçtan oluşan konvoyla kente giden heyete, BM'ye bağlı koruma araçlarının eşlik ettiği kaydedildi.

Rafael Grossi: İncelemeler birkaç gün sürebilir!

Mart ayından beri Rusya'nın kontrolünde bulunan santrale ilişkin gazetecilere bilgi veren UAEA Başkanı Rafael Grossi, "Rusya ve Ukrayna'dan güvenlik garantisi aldık. Rusya'nın bize izin vermediğine ilişkin haberler gerçeği yansıtmıyor. Birkaç gün boyunca bölgede inceleme yapacağız. Görevin uzama ihtimali var. Önce santraldeki gerçek durumu görmeliyiz. Ondan sonra görev süresine dair net bir açıklamada bulunabiliriz." ifadelerini kullandı.

Rus basını: UAEA yetkilileri santrale girdi!

Rus basını, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı yetkililerinin Zaporijya Nükleer Santrali'ne girdiğini bildirdi. Santraldeki incelemelere ilişkin paylaşım yapan Ukrayna Enerji Bakanı German Galuçenko, "Rus ordusunun saldırgan tutumuna karşı gösterdikleri tavırdan dolayı Rafael Grossi ve ekibini tebrik ediyoruz. Nükleer güvenliğin sağlanabilmesi için santralde çalışma yapacaklar. Santralin yeniden bizim kontrolümüze girmesi, heyetin vereceği güvenlik tavsiyelerinin uygulanmasını kolaylaştıracaktır. Bölgenin silahlardan tamamen arındırılması gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Peskov: Ukrayna, provokasyona başvurabilir!

Rusya cephesi, santraldeki incelemeler için 1 günün yeterli olduğunu düşünüyor. Zaporijya Nükleer Santrali'nde sızıntı olduğuna dair haberler, paniğe neden oluyor. Ukrayna'nın bölgede bazı provokasyonlara başvurabileceğini aktaran Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Barbarca hareket edip bölgeye bomba atmaya devam ediyorlar. Saldırıları hiç durmadı. Yetkililerin santralde inceleme yapması için hazırız. İnceleme sırasında Ukrayna'nın saldırasından endişe ediyoruz." dedi.

Yorumlar (0)