Ukrayna’da nükleer sızıntı tehlikesi! Zelenski uyardı

Rus askerlerini teslim olmaya ve kaçmaya davet eden Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Zaporijya nükleer tesisinde radyasyon risk faktörünün devam ettiğini ifade etti. Zelenski’nin "Bombardıman devam ediyor." söylemine karşı Moskova idaresi ise, Ukrayna saldırılarının durdurulduğunu ve Kiev kuvvetlerine ağır zararlar verildiğini duyurdu.

DÜNYA 31.08.2022, 09:28
Ukrayna’da nükleer sızıntı tehlikesi! Zelenski uyardı

Zaporijya nükleer tesisi ile ilgili açıklamada bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, "İşgalci taraf nükleer enerji santrali bırakmıyorlar, bombardımanı durdurmuyorlar. Mühimmatları ve silahları hala bu bölgede. Rusya'nın tutumu sebebiyle radyasyon tehlikesi bir saat bile düşüş göstermiyor" dedi.

Büyük tehlikeler bulunuyor

Zelenskiy nükleer santral konusunda tehlikenin devam ettiğini dile getirerek, "Mevcut durumda Zaporijya Nükleer Santrali'nin çevresinde yaşananlar, Ukrayna ve bütün dünya adına en büyük güvenlik problemlerinden birisidir. Tesiste muhtemel büyük patlamalar, Zaporijya Nükleer Santrali'nin Ukrayna şebekesiyle bağlantısının kesilmesi ve nükleer reaktörlerin arıza vermesi gibi büyük tehlikeler bulunuyor." ifadelerini kullandı.

Zelenski, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı heyeti ile görüşme halinde olduğuna değinerek, heyet tarafından nükleer tesisin ziyaret edilmesinin bölgede meydana gelen gerilimi biraz olsun düşüreceğini aktardı.

Topçu saldırıları devam ediyor

Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya, Ukrayna'nın güneydoğusunda bulunuyor. Altı nükleer reaktörün yer aldığı ve toplam da 5 bin 700 megavatsaat elektrik imal edebilme kapasitesi bulunan santral, Ukrayna'da kullanılan elektriğin yüzde 20 oranını sağlıyor.

4 Mart tarihinde santral, Rus kuvvetlerince çevrelenmişti. Mevcut durumda Rus güçlerinin kontrolünde bulunan santralin etrafında topçu saldırılarının yaşandığı görülüyor. Rusya ve Ukrayna bu saldırılar hususunda ise birbirinde suç buluyor.

Rus askerlere çağrı yaptı

Rus işgali içerisindeki alanlara yönelik gerçekleştirdikleri operasyonlara değinen Zelenski, ülkesine ait toprakları geri alacaklarını ifade etti. Zelenski işgalcilere seçenek bırakmayacaklarını dile getirerek, "Savunucularımız, her nerede bulunurlarsa bulunsunlar, işgalcilerin bütün depolarını, komutanlıklarını ve ekipmanlarını yerle bir edecektir. İşgalciler yalnızca iki davranışta bulunabilir: teslim olmak ya da kaçmak. Onlara farklı bir seçim şansı vermeyeceğiz." diye konuştu.

Ukrayna’nın iddialarına Rusya’dan yanıt

Ukrayna güçlerinin, Rus tedarik yollarına, stratejik noktada büyük bir önemi bulunan Dinipro Nehri üstündeki mühimmat depolarına karşı ilk defa taarruza geçildiğini duyurmuştu. Kiev bölgede ilerleme kaydettiğini öne sürse de Rusya tarafından taarruzun durdurulduğu açıklandı.

Ukrayna güçlerinin yenilgiye uğradığını ifade eden Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Krivorijskiy ile Mıkolayiv yönlerinde gerçekleştirilen saldırıların durdurulduğunu iddia etti. Bunun yanı sıra Konaşenkov, 24 saat içerisinde takriben 140 savaş aracı ile bin 200'den fazla Ukraynalı askerin etkisiz hale getirildiğini söyledi.

Yorumlar (0)