WhatsApp 4 bakanın kellesini alacak

Lübnan Güçleri Partisi Başkanı Semir Caca, partisinin hükümetteki 4 bakanının istifasını istedi.

DÜNYA 20.10.2019, 07:22
WhatsApp 4 bakanın kellesini alacak

Lübnan Güçleri Partisi Başkanı Semir Caca, Lübnan'daki hükümet karşıtı gösteriler üzerine partisinin ulusal birlik hükümetindeki 4 bakanının istifasını talep etti.

Başbakan Saad el-Hariri'nin siyasi müttefiklerinden Hristiyan Lübnan Güçleri Partisi lideri Semir Caca, gerçekleştirdiği basın toplantısında, Lübnan'daki ekonomik sorunlar ve yeni vergiler nedeniyle perşembe gününden beri devam eden hükümet karşıtı protestolara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hükümete güven kalmadı

Ulusal birlik hükümetinde bulunan Lübnan Güçleri Partisinden 4 bakanın istifasını istediklerini açıklayan Lübnan Güçleri Partisi Başkanı Semir Caca, ülkeyi içinde bulunduğu durumdan kurtarması yönünde mevcut hükümetin uygun kararlar alacağına güvenlerinin kalmadığını ifade etti.

2018 yılı mayıs ayında gerçekleştirilen genel seçimlerde 15 koltukla parlamentoda temsil edilen Lübnan Güçleri Partisi Başkanı Semir Caca, krizin çözümü için yetkililerden herhangi bir ciddiyet görmediklerini öne sürerek, Lübnan'da yeni bir hükümetin kurulması gerektiğinin altını çizdi.

Lübnan'da ulusal birlik hükümeti...

Lübnan'da ulusal birlik hükümeti, 2018 yılı mayıs ayında yapılan seçimlerden yaklaşık 9 ay sonra 31 Ocak 2019 tarihinde, parlamentoda 3 sandalyesi bulunan Hristiyan Ketaib Partisinin dışındaki siyasi partilerin ortaklığında kurulmuştu.

İran ve Suriye rejimine karşı Arap ülkelerinin desteğini alan 14 Mart Bloku'ndan Başbakan Saad el-Hariri'nin partisi Müstakbel Hareketi ve Lübnan Güçleri Partisi, 30 bakandan oluşan kabinede 10 sandalyeyi elinde bulunduruyor. İran ve Suriye destekli 8 Mart Bloku'nu oluşturan Hizbullah ve müttefiklerinin ise 18 bakanlıkla ulusal birlik hükümetinde temsil hakkına sahip.

14 Mart Bloku'na yakınlığıyla bilinen Dürzi İlerlemeci Sosyalist Partisi ise hükümette 2 bakanla temsil ediliyor.

2015 çöp krizinden bu yana en geniş çaplı gösteriler

Lübnanlılar, hükümetin iletişime ve özellikle sosyal iletişim ağı WhatsApp uygulamasına vergi getirme girişimine tepki olarak 17 Ekim Perşembe günü protesto ve eylemlere başlamıştı.

İletişim Bakanı Muhammed Şukayr'ın, WhatsApp uygulamasına yönelik vergi kararından vazgeçildiğini duyurmasına rağmen Lübnanın dört bir yanına yayılan eylemler hızını kesmedi.

Ülkede 2015 yılında çöp krizi nedeniyle patlak veren protestolardan sonra ilk defa bu çapta gösteriler düzenlendiği bildiriliyor.

Suriyeli mülteciler ekonominin belini kırdı

Lübnan, farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip. Lübnan'da, 2011 yılında Suriye'deki krizin başlamasıyla maruz kalınan mülteci dalgaları ve siyasi sorunlar sebebiyle büyük ekonomik sıkıntılar yaşanıyor.

Maliye Bakanlığının mayıs ayında yayımladığı raporuna göre, Lübnan'da kamu borcu 2019'un ilk çeyreği itibarıyla 86,2 milyar doları aştı.

Yorumlar (0)