Venezuela'da protestolar yeniden alevlenecek

Venezuela'da muhalifler, Devlet Başkanı Maduro'nun makamından indirilmesi için başlayan ancak bir süre sonra duran protestoları yeniden başlatacaklarını açıkladı.

DÜNYA 16.11.2019, 17:31
Venezuela'da protestolar yeniden alevlenecek

Venezuela'da muhalefet lideri Juan Guaido, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun yeniden seçilmesini sağlayan seçimleri "hileli" olarak adlandırıp anayasanın kendisini haklı çıkardığını iddia ederek kendisini geçici devlet başkanı ilan etmişti ve 2019'un Ocak ayında büyük çaplı bir protesto başlatmıştı.

Guaido'nun bir anda alev alan ve tüm ülkeyi sarsan protestoları, aylar geçtikçe ve Devlet Başkanı Maduro'nun sert tavrıyla durağanlaşmış ve durma noktasına gelmişti; ancak Maduro yönetimindeki Venezuela ekonomisinin hızla çöküşü ve ülkeden kaçmaya çalışan binlerce insan yüzünden Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya olan öfke yeniden artış gösteriyor.

"Bu diktatörlük bizi sefalete alıştıramayacak"


Venezuela'da muhalefet lideri Juan Guaido

Guaido, geçtiğimiz Cuma günü Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "Bu diktatörlük Venezuela halkını azımsıyor. Yöneticiler, bizi sefalet içinde yaşamaya alıştıramayacak" şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz Cuma günü maskeli birkaç saldırgan, Guaido'nun partisi olan "Halk İradesi"nin ofislerini basmıştı. Muhalefet cephesinin liderleri, saldırıların protesto planlarını engelleme çabası olduğunu söyledi.

Morales'in istifası muhalefeti cesaretlendirdi

Venezuela muhalefeti, Maduro'nun yakın müttefiklerinden olan Bolivya eski Devlet Başkanı Evo Morales'in istifasının kendilerine de umut olduğunu açıkladı. Bolivya, 20 Ekim seçimlerini tartışmalı bir şekilde kazanan Morales cephesi ve muhalefet arasında büyük çatışmalara sahne olmuştu.

Fakat Venezuela'da Nicolas Maduro'nun iktidarının kaderi, büyük ölçüde Venezuela ordusunun bir taraf seçmesine bağlı gözüküyor. Ordunun büyük kısmı, Devlet Başkanı Maduro ve Sosyalist Parti'ye sadık gözüküyor. Bu durum, Bolivya'da ordunun Morales karşıtı tavrıyla ters düşüyor. Morales, ordunun ve polisin de kendisine isyan etmesi üzerine istifa etmişti.

Protestoculara "metro" engeli!

Venezuela'daki protestocular, Cumartesi günü sabahı ülke çapında büyük mitingler ve öğleden sonra ise yürüyüşler düzenleneceğini duyurdular. Başkent Caracas'ın metro yönetimi, protestoların yapılacağı açıklanan bölgelerde metro hizmetinin "tadilat gerekçesiyle" devam etmeyeceğini duyurdu. Eylemciler ise metro hizmetinin durdurulmasının eylemleri engelleme çabası olduğunu söylüyor.

Venezuela ekonomisi çöküyor


Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro

Venezuela, yıllardır hiperenflasyon ve çökmekte olan bir ekonomiyle mücadele ediyor. Ekonominin kötü gidişatı, 4 milyon Venezuelalının komşu ülkelere iltica etmesine sebep oldu.

ABD, Guaido'yu destekliyor

Şu ana kadar 50'den fazla ülke, Nicolas Maduro yerine Juan Guaido'yu Venezuela'nın meşru devlet başkanı olarak tanıdığını açıkladı. ABD ise Venezuela'nın can damarı olan petrol ihracını oldukça zora sokacak yaptırımlar uyguladı.

Maduro, rakibi Guaido'yu bir "Amerikan kuklası" olmakla suçluyor ve ülkesinin çöken ekonomisinden ABD'nin yaptırımlarının sorumlu olduğunu söylüyor.

Yorumlar (0)