Uzmanlar uyarıyor: Çin'i bekleyen büyük tehlike

Çin'de yıllar boyunca uygulanan "tek çocuk" politikası nedeniyle nüfus artış hızı düştü. Gelecek yıllarda Hindistan nüfusunun, Çin'i geçmesi bekleniyor. Nüfusun her geçen yıl yaşlandığına değinen Profesör Shen Jianfa, "Nüfus artış hızı düşüyor ve yaşlı vatandaş oranı artıyor. Gelecek yıllarda yaşlı nüfus baskın olacak, Çin buna hazır olmalı." dedi.

DÜNYA 14.11.2022, 16:40 15.11.2022, 09:36 Hakan Öksüz
Uzmanlar uyarıyor: Çin'i bekleyen büyük tehlike

Gelişen sağlık teknolojileri ve önceki yüzyıllara göre iyileşen hayat koşulları, insanların ortalama yaşam süresinin uzamasını sağladı. Aktarılan verilere göre dünya nüfusu, 8 milyara dayandı. Yaklaşık 1 milyar 452 milyon kişinin yaşadığı Çin, en kalabalık ülke olmayı sürdürüyor. Nüfus bakımından Çin'in ardından gelen Hindistan'da ise 1 milyar 412 milyon kişi yaşıyor.

Nüfus artış hızının artması nedeniyle çekilen kaynak sıkıntısı, 1980'li yıllarda Çin devlet politikasını değiştirdi. Nüfus artışını kontrol altına almak isteyen Çin, "tek çocuk" politikasını uygulamaya koydu. Edinilen bilgilere göre 2015 yılına kadar sıkı şekilde uygulanan bu politika sayesinde yaklaşık 400 milyon doğum engellendi. 

2016 yılında "iki çocuk" politikasına geçildi

Çin Komünist Partisi, 2015 yılında bu yasayı yumuşattı. Değişen dünya koşullarına göre politikalarını da modifiye ettiklerini açıklayan Çin Komünist Partisi, 1 Aralık 2016 itibarıyla uygulamaya konulan "iki çocuk" politikasını duyurdu. Çin nüfusunun artış hızının son 42 yılda düşmesinin, yakın gelecekte farklı sorunlara yol açabileceği bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre 2023 yılında Hindistan'ın nüfusunun, Çin'i geçmesi bekleniyor. Gelecek yıllarda en kalabalık nüfusa sahip ülkenin Hindistan olacağı düşünülüyor. Çin nüfusunun yaşlanmasının, ülkede bir dizi probleme neden olabileceği belirtiliyor. 

Profesör Shen Jianfa: "Nüfusun yaşlanma hızı artacak"

Nüfusun azalmasının tehlikeleri hakkında açıklamalarda bulunan Hong Kong Çin Üniversitesi'nde görevli Profesör Shen Jianfa, "Yaşlı nüfus gittikçe artıyor. 20 yıl önce belki durum bu kadar riskli değildi ancak özellikle de önümüzdeki birkaç yılda nüfusun yaşlanma hızı tehlikeli şekilde artacak. Çin, buna karşı hazırlıklı olmalı." ifadelerini kullandı.

Tang Huajun: "Çin'de çocuk yapmanın maliyeti çok yüksek"

Çin'in değişen devlet politikası ve yaşlanan nüfus hakkında yorumda bulunan yazılım geliştiricisi Tang Huajun (39), "Evli arkadaşlarım gibi tıpkı biz de çocuk planı yapmadık. Çin'de çocuk sahibi olmanın aileler için maliyeti çok yüksek. Bu yüzden gençler artık evlenmekle ilgilenmiyor. Evlenenler de çocuk yapmıyor. Çin'de evlilik yaşı bir sorun. Geç yaşta gerçekleşen evlenmeler yüzünden çocuk yapmak da güçleşiyor." dedi.

Yorumlar (0)