Uluru Dağı artık ziyaretçi kabul etmeyecek

Avustralya'nın dünyaca ünlü dağı Uluru'ya tırmanmak artık yasak.

DÜNYA 25.10.2019, 11:05
Uluru Dağı artık ziyaretçi kabul etmeyecek

Avustralya'da yerel halk Aborjinlerin kutsal noktalarından biri olan Uluru Dağı'na (Ayers Dağı) çıkmak, 26 Ekim'den itibaren yasak olacak. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) 'Dünya Mirası' listesine aldığı 348 metre yüksekliğindeki dağ, yıllardır önemli bir turizm noktası olarak kullanılıyordu.

300 bin turist çekiyordu

UNESCO'nun miraslar listesine aldığı ve Aborjinler için kutsal olan bu dağın turist ziyaretine yasaklanması, uzun süredir tartışılıyordu. Uluru Dağı'nı her yıl 300 bin civarı turist ziyaret ediyordu. Uluru'nun görece alçak olması ve şeklinin izin vermesi sebebiyle turistlerin çoğu, dağın zirvesine kadar tırmanabiliyordu.

Uluru-Kata Tjuta Ulusal Parkı Yönetim Kurulu, dağla ilgili tartışmaları sonlandırmak için 26 Ekim 2019'dan itibaren geçerli olacak şekilde, Uluru'nun turist ziyaretine kapatılmasına karar verdi. Bu kararla birlikte Avustralya federal ve Kuzey Bölgesi yasalarına göre kayaya yasa dışı şekilde tırmanan herkes, 60 bin dolardan başlayarak para ve 2 yıl hapis cezasına çarptırılabilecek.

Yorumlar (0)