Ülkesini terk eden Cumhurbaşkanı Gani, sessizliğini bozdu

Afganistan’da Taliban’ın kontrolü ele almasının ardından ülkeyi terk eden Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, yayınladığı video mesajda, “Söylentilere inanmayın. Ben yalnızca bir tek elbise ve terliğimle vatanımı terk etmek durumunda kaldım.” dedi.

DÜNYA 18.08.2021, 22:57 20.08.2021, 09:40
Ülkesini terk eden Cumhurbaşkanı Gani, sessizliğini bozdu

Afganistan’da Taliban’ın kontrolü ele geçirmesinin akabinde ülkeyi terk eden Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, suskunluğunu bozdu. Ailesi ile beraber BAE'nin başkenti Abu Dabi'ye yerleşen Gani, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden video mesaj yayımlayarak, “Yeni kurulacak olan geçici hükümet için herkesi kapsayan ortak bir çalışma yapılmalı.” sözlerini sarf etti.

"Terliğimi giymeye fırsat bulamadım"

Milyonlarca dolar ile Afganistan'ı terk ettiği iddialarını yalanlayan Gani, “Bu söylentilere inanmayın.” ifadelerini kullanarak, “Çünkü beni öyle bir vaziyette bıraktılar ki terliğimi çıkarıp ayakkabımı giymeye dahi fırsat bulamadan bilgisayar, kitap ve diğer manevi varlıklarımı geride bırakmak mecburiyetinde kaldım. Bu benim ve devlet için mahrem olan şeyler ney yazık ki Taliban'ın eline geçmiştir.” dedi.

Gani, “Vatanımdan ayrılma durumum hiçbir zaman uluslararası güçlerle kararlaştırılmamıştır. Bu olay aniden kendi kolluk güçlerimizin baskısıyla gerçekleşmiştir.” ifadelerini kullandı.

“Ben yalnızca bir tek elbise ve terliğimle ülkemi terk etmek durumunda kaldım.” diyen Gani, “Hakkımda iddia edilen her şey yalan ve asılsızdır.” dedi.

“Umarım başarılı olurlar"

Afganistan’da kurulacak olan yeni hükümete de değinen Gani, “Sürmekte olan barış ve ortak hükümet çalışmalarından seçilen Abdullah ve Karzai'yi ben de uygun buluyorum. Umarım başarılı olurlar.” diye konuştu.

Gani, “Hem devlet hem de Taliban siyasi başarısızlığa uğradı fakat bu başarısızlık barışa sebep oldu.” şeklinde konuştu.

Gani’den geri dönüş sinyali

“Şu an BAE'deyim ve daha fazla kanın dökülmesini önledim.” diyen Gani, “An itibarıyla Afganistan'a dönmek için istişare halindeyim. Afgan halkının yeniden hakim olması, İslami kazanım ve elde ettiklerimizi korumak amacıyla tekrardan beraber mücadele edeceğiz.” dedi.

Yorumlar (0)