Ukrayna’ya gönderilen silahlara Rusya’dan “Meşru hedefimiz” açıklaması

Ukrayna'ya silah nakliyatı sağlayan NATO üyesi ülkelerin gönderim sağladıkları araçların Rus birliklerinin hedefi durumuna geleceğine dair Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’dan bir açıklamada geldi.

DÜNYA 04.05.2022, 16:05 04.05.2022, 16:06
Ukrayna’ya gönderilen silahlara Rusya’dan “Meşru hedefimiz” açıklaması

Bakanlıkta yetkililerle görüşme yapan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu konuşmasında, Rus birliklerinin Ukrayna'daki gerçekleştirdiği saldırılarda sözde Lugansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetlerinin güçleriyle beraber Donbas'ta kontrolü ele alarak bulundukları yeri büyüttüklerini vurguladı.

Rus birlikleri tarafından vatandaşların tehlike altında olmaması adına geniş önlemler sağladıklarını belirten Şoygu, orada yaşayan insanların emniyette olacakları şekilde çıkış yapmaları için çatışmanın gerçekleştirdiği bölgelerde geçici şekilde ateşkesin yapıldığını ve insani koridorlar oluşturulduğunu söyledi.

Mariupol kentinde Rus güçlerinin kontrolünün bulunduğuna dikkat çeken olduğunu Şoygu, kentte olağan yaşamın tekrar başladığını belirtti.

"Silah bırakmak istemiyorlar, girişimlerimiz sürecek"

Ukrayna birliklerinin bulunduğu Azovstal Metalürji Fabrikası çevresinde sıkı bir abluka yapıldığına ifadelerinde yer veren Şoygu, "Yurtseverlere, yaşamlarını sürdürebilme ve uluslararası hukuk kurallarına uyacak şekilde işlem görme güvencesiyle vatandaşları özgür bırakmalarını ve silahlarını indirmeleri doğrultusunda yeniden yöneltilen öneriler karşı taraftan kabul görmedi. Bizde girişimlerimize devam ediyoruz." dedi.

"Araçların yok edilmesi meşru bir durum olacak"

Ukrayna'ya nakliyesi sağlanan teçhizat ağırlıklı NATO gönderimleriyle ilgili olarak bilgilendirmeler yapan Şoygu, "NATO ve ABD ortakları Ukrayna'ya silah transferlerini sürdürüyor. Ukrayna Silahlı Güçlerince ihtiyaçları adına vatan topraklarına teçhizat veya silahla ulaşan Kuzey Atlantik Anlaşma grubunun herhangi bir nakliyat aracı bize ait alandan geçemeyecek olup, araçların yok edilmesi ise meşru bir durum olacaktır." diye konuştu.

ARŞİV

Törende toplam 65 bin kişi yer alacak

Rusya'nın başşehri olan Moskova'da bulunan Kızıl Meydan'da gerçekleştirilecek 9 Mayıs Zafer Bayramı için geçit kutlamasıyla ilgili olarak Bakan Şoygu, yapılacak olan törene 77 helikopter ve uçak, 131 farklı askeri teknik araç ve silah, 11 bin askerin de katılım sağlayacağını ifade etti.

Nahimov Deniz Askeri Okulu'na bağlı olan Murmansk şubesinin yapılacak olan törende ilk defa görüleceğini açıklayan Şoygu, birliğe ait bulunan atış kontrol sistemi ve otomatik yönlendirmeyle donatılmış olan Tornado-G 122 milimetrelik birden fazla namlusu bulunan roketatarın da bu sefer törende gözler önüne çıkacağını belirtti.

Rusya'nın 28 kentinde 9 Mayıs Zafer Bayramı sebebiyle geçit merasimleri yapılabileceğini söyleyen Şoygu, yapılacak olan bu kutlamada 460 helikopter ve uçağın, 2 bin 400 adet farklı askeri teknik araç ve silah bunun yanı sıra 65 bin kişinin de törene katılacağını ifade etti.

ARŞİV

Yorumlar (0)