Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeni güçleri: DİNÇER ve HANÇER

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin caydırıcı ve etkin gücünü artırarak meskun mahallerde gerçekleştirilen operasyonlarda güvenlik güçlerinin elini rahatlatacak olan DİNÇER ve HANÇER insansız kara araçları özellikleri ile kendine hayran bırakıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 04.05.2022, 16:24 04.05.2022, 16:27
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeni güçleri: DİNÇER ve HANÇER

Özellikle meskun mahallerde gerçekleştirilen operasyonlarda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, jandarma ve emniyet güçlerinin caydırıcı ve etkin gücünü artırmayı hedefleyen insansız kara araçları özellikleri ile adeta nefes kesiyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının önderliğinde insansız kara araçları üretimi konusunda geniş bir yelpazeye sahip olan Elektroland tarafından geliştirilen kara araçları Türkiye’nin bu alandaki elini kuvvetlendirmeye devam ediyor. Zor şartlarda taktik harekat kabiliyeti bulunan, keşif gözetleme, kolay taşınabilir, haritalama, EYP tespit, patlayıcı taşıma bırakma ve silah modülü ile kullanılabilen ve haberleşme özelliği sayesinde uzaktan da kontrol edilebilen farklı konfigürasyonlardaki hafif insansız kara aracı DİNÇER ile güvenlik güçleri büyük bir avantaja sahip olacak.

HANÇER zorlu şartlar altında görev alabiliyor

Bununla birlikte her türlü arazi koşullarına uyum sağlayabilen, silah sistemleri ile birlikte ihtiyaç duyulan farklı faydalı yüklerin takılabildiği, hem uzaktan hem de yarı otonom şekilde kontrol edilebilen ve üstün hareket kabiliyeti ve gelişmiş yapay zekası sayesinde hedef tanımlama ve sınıflandırmada tespit ve takip etme özelliklerine sahip olan insansız kara aracı HANÇER de zorlu şartlar altında ve karmaşık arazi ortamlarında görev alabiliyor.

Dünyadaki örneklerinden farklı

HANÇER insansız kara aracının geliştirilmesinde aktif rol oynayan Elektrik Elektronik Mühendisi Tuğba İnçeli, şu açıklamalarda bulundu:

HANÇER Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı önderliğinde üretilen ve orta sınıf olan insansız kara aracımızdır. Tamamen yerli ve milli olan HANÇER şu an da Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterine girmeye hazır halde bulunuyor. HANÇER’in gözetleme, keşif ve çatışma bölgelerindeki tehlikeli operasyonlarda piyade olarak öncü görev almak gibi özellikleri bulunuyor. Ön ve arka sisteminde bağımsız süspansiyonlara sahip ve 50 santimetreye kadar karın altı yüksekliği bulunuyor. Bunlar onu rakiplerinden ayıran özellikler olarak dikkat çekiyor. Öte yandan güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarına göre istenilen faydalı yükler de HANÇER’e entegre edilebiliyor. Üzerinde mevcut olarak bir silah kulesi de bulunuyor.

Eğimli arazilerde üstün performans sergiliyor

Üzerinde yer alan RF sistemi sayesinde 1,5 kilometreye kadar uzaktan kontrole edilebiliyor. Bunun yanında LTE kullanım desteği sayesinde de çok daha uzak mesafelerden kontrol edilebiliyor. Kendi geliştirdiğimiz bir sistem olan operatörü takip etme ya da operatörün önünden gitme sistemlerine de sahip. Kullanım yerlerine göre bataryası en az 4 saat kullanılabiliyor. Karın yüksekliğinin 50 santimetreye varabilmesi ile birlikte yüzde 60 dik eğimli bir yolda, yüzde 30 yan eğime sahip bir arazide ya da 60 santimetrelik bir hendekten ve 50 santimetrelik su yüksekliğinden geçebiliyor. Şu anda yarışma süreci sona erdi ve seri üretime başlıyoruz. Öte yandan fuarlara da katılarak aracımızı bu fuarlarda tanıtıyoruz.

Tehlikeli noktalarda kullanılabiliyor

Elektroland Ürün Geliştirme Mühendisi Mehmet Burak Bölük DİNÇER isimli insansız kara aracı hakkında şu sözlere yer verdi:

Özellikle 2018 yılında bu tür bir cihaza ihtiyaç duyuluyordu. Yapılan birkaç demo çalışmasının ardından DİNÇER ortaya çıktı. Kullanım yerleri olarak insanların tehlike nedeniyle yaklaşamayacağı meskun mahaller ya da şüpheli paketlerin veya araçların olduğu bölgeler bu araç için çok daha uygun. Bu durumlarda personel tehlikeli bölgeye gitmeden aracın kendisini göndererek gerekli kontrol işlemini yapabilecek. Ürünün üzerinde 3 adet kamera yer alıyor. Bu kameralar gece görüş sistemine de sahip. Üzerinde bulunan robotik kol sayesinde tehlikeli bir maddeyi alıp taşıma ve başka bir yere bırakma ya da bulunduğu noktadan ayırma gibi işlemleri gerçekleştirebiliyor. Öte yandan cihazın üzerinde yer alan su topu sistemi ile tehlikeli cisimler etkisiz hale getirilebiliyor.

3 saat aktif olarak kullanılabiliyor

Kullanım mesafesi olarak şehir içinde ve cihazların bol olduğu bir yerde 500 metreye kadar kontrol edilebiliyorken bu mesafe dağlık bölgelerde iki katına kadar çıkabiliyor. Kullanım süresi olarak 3 saat aktif olarak kullanılabiliyor ancak bir keşif aracı olarak da kullanılabildiği için bu tür durumlarda kullanım süresi 2 ya da 3 katına kadar çıkabiliyor. Bunun yanı sıra +70 ila -30 derece arasında çalışma özelliğine sahip.

Şehitlerin isimlerini yaşatıyorlar

Elektroland firması olarak 2015 yılından beri ürettikleri araçlara şehitlerin isimlerini verdiklerini vurgulayan Bölük sözlerine şu şekilde devam etti:

Şehitlerimizin adını yaşatmak istiyoruz. Bu nedenle araçları ürettikten sonra personelimize ismi için danışıyoruz. Onlar da bize genel olarak timlerden bir isim veriyorlar. Kısaca bir özet geçmek istiyorum. Kara Kuvvetlerimizin kullanmış olduğu ZAFER ve DİNÇER, jandarmanın kullanmış olduğu COŞKUN ve 2015 yılında Haydar Çetin polisimizin kullanmış olduğu ÇETİN var. Bu isimlerin hepsi birer şehit ismi. Şehitlerimizin isimlerini elimizden geldiğince bu şekilde yaşatmaya çalışıyoruz. Öte yandan bu ürünlerin ihracatını da yapıyoruz. Hindistan, Bagladeş, Umman ve çeşitli Afrika ülkeleri olmak üzere ürünü iyice geliştirip yurt dışında satışlar yapıyoruz.

Yorumlar (0)