Ukrayna ve Almanya'dan referandum açıklaması!

Ayrılıkçı Luhansk ve Donetsk yönetimlerinin referandum kararı almasına Ukrayna ve Almanya'dan sert tepkiler geldi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, "Topraklarımızı özgürleştireceğiz, referandumları tanımıyoruz." dedi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise söz konusu referandumların, uluslararası hukuka aykırı olduğunu söyledi.

DÜNYA 21.09.2022, 10:42 21.09.2022, 16:58 Hakan Öksüz
Ukrayna ve Almanya'dan referandum açıklaması!

Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde savaş tüm hızıyla sürerken bir yandan da ayrılıkçı Luhansk ve Donetsk yönetimlerinin referanduma hazırlandığı bilgisi geldi. Bu ayrılıkçı iki bölgenin sözde halk konseyleri, Rusya'ya katılmak için 23-27 Eylül arasında referandum gerçekleştirileceğini duyurdu. Rus ordusunun kontrolüne geçen Herson bölgesi ile Zaporijya'nın da aynı tarihlerde benzer şekilde referandum yapacağı kaydedildi. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, söz konusu referandumlar hakkında, "Her halk, kendi kaderinin efendisi olmalı. Bu sağlamaya çalışıyoruz." dedi.  Referandum kararlarıyla ilgili duyurunun ardından çok sayıda tepki açıklaması geldi. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, söz konusu referandumları tanımayacaklarını belirtti.

Kuleba: "Topraklarımızı özgürleştireceğiz, referandumları tanımıyoruz"

Sahte referandumlar düzenleyen Rusya'nın, hiçbir şey elde edemeyeceğini kaydeden Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Twitter'dan paylaşımda bulundu. Rusya'nın işgalci bir devletten fazlası olmadığını aktaran Kuleba, "Ukrayna'nın topraklarının bir bölümünü, uluslararası kurallara aykırı şekilde işgal ediyorlar. Daha sonra işgal ettikleri topraklarda sahte referandumlar düzenlemeye çalışıyorlar. Ukrayna olarak, işgal edilen topraklarımızı özgürleştirme hedefiyle hareket etmeye devam edeceğiz. Referandumları tanımıyoruz." ifadelerini kullandı. 

Almanya Başbakanı Scholz: "Uluslararası hukuka uygun değil"

Almanya'dan da referanduma karşı çıkan açıklamalar geldi. Planlanan referandumların uluslararası kurallara aykırı olduğunu kaydeden Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "Bu sözde referandumların bizim tarafımızdan kabul edilmesi mümkün değil. Uluslararası hukuka uygun değiller." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)