Donbas'ta referandum hazırlıkları! ABD'den açıklama geldi!

Rusya, çatışmaların yoğunlaştığı Donbas bölgesinde referandum yapmaya hazırlanıyor. Sözde Luhansk Halk Cumhuriyeti (LPR) ile sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR), Ukrayna'dan ayrılmak istiyor. Söz konusu referandumlara ilişkin hem Rusya'dan hem de ABD'den peş peşe açıklamalar geldi.

DÜNYA 21.09.2022, 09:26 Hakan Öksüz
Donbas'ta referandum hazırlıkları! ABD'den açıklama geldi!

Şubat ayından bu yana devam eden Ukrayna-Rusya savaşında yeni gelişmeler yaşanıyor. Çatışmaların yoğunlaştığı Donbas bölgesindeki Rus yanlıları, referandum düzenleyerek Ukrayna'dan ayrılmak istiyor. Sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin (DPR) Ukrayna'dan ayrılarak Rusya'ya katılmasıyla ilgili referandumun 23-27 Eylül tarihlerinde gerçekleştirileceği kaydedildi.

Referandum kararı, Putin'e iletildi!

İddialara göre sözde Luhansk Halk Cumhuriyeti (LPR), aynı tarihlerde benzer bir referanduma gitmeye hazırlanıyor. Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı bölgelerde düzenlenecek olan referandumlarla ilgili kararları alan grubun, Donets'te bulunan halk konseyi olduğu belirtildi. Söz konusu referandum kararının Rusya Devlet Başkanı Putin'e iletildiği kaydedildi. 

Halk konseyi tarafından yapılan açıklamada, "Acı çeken Donbas halkı, anavatan olarak gördükleri bir ülkenin parçası olmak istiyor. Bunun gerçekleşmesi halinde, Rus vatandaşlarının istediği tarihsel adalet sağlanmış olacak." ifadelerine yer verildi. Öte yandan 23-27 Eylül tarihlerinde Herson'da da benzer bir referandumun planlandığı belirtildi.

Andrey Turchak: "Referandum kesinlikle gerçekleşecek"

Referandumun tarihsel bir zorunluluk olduğunu kaydeden Rusya Senatörü Andrey Turchak, "Bu oldukça gecikmiş bir karardı. Kimse şüpheye düşmesin. Bu referandum kesinlikle gerçekleşecek. Zaten hem Donbas hem de Ukrayna'daki diğer kurtarılmış bölgelerin sahibi olan Rusya'dır." değerlendirmesinde bulundu. 

Lavrov: "Herkes, kendi kaderinin efendisi olmalı"

Konuya ilişkin görüşlerini devlet kanalına açıklayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Askeri operasyonumuzun ilk günlerinden beri amacımız zaten bu kurtarılmış bölgelerde referandum yapmaktı. Burada yaşayan insanlar, hangi devletin bayrağı altında yaşayacağına kendileri karar vermeli. Herkes, kendi kaderinin efendisi olmalı. Milyonlarca insana bu hakkı sağlamak istiyoruz." ifadelerini kullandı. 

Jake Sullivan: "Bu referandumu asla kabul etmeyiz"

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Rusya'dan gelen referandum açıklamalarına tepki gösterdi. Savaşın Rusya için oldukça kötü gittiğini ileri süren Sullivan, "Bu gidişle Rusya'da genel bir seferberlik ilân edilebilir. Çatışmaların yaşandığı alanlardaki askeri güçleri gittikçe zayıflıyor. Bunun üstüne bir de referandumdan bahsetmeleri, mevcut durumun onlar için ne kadar kötü olduğunu ortaya koyuyor. Rus hükümetinin, meşruiyetini sağlamak için referanduma sarılacağını zaten biliyorduk. Bahsettikleri referandum, uluslararası sisteme ve kurallara aykırı. Böyle bir referandumun meşruluğunu asla kabul etmeyiz." dedi.

Yorumlar (0)