Ukrayna'dan ABD ve Kanada'ya çağrı: Kanıtları paylaşın!

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, İran'da düşen yolcu uçağının füzeyle vurulma ihtimaliyle ilgili, "Ancak bu henüz kanıtlanmadı. ABD, Kanada ve Birleşik Krallık hükümetlerine kazaya ilişkin ellerindeki kanıtları paylaşma çağrısı yapıyoruz" açıklamasını yaptı.

DÜNYA 10.01.2020, 11:50 13.01.2020, 17:43
Ukrayna'dan ABD ve Kanada'ya çağrı: Kanıtları paylaşın!

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı açıklamada, İran’da yaşanan uçak kazasının nedenlerini araştıran komisyonun çalışmalarına bugün süreceğini kaydetti.

Ukraynalı uzmanların da sürece dahil olduklarını belirten Zelenskiy, "Tarafsız bir soruşturma için gerekli tüm bilgilere erişimin sağlanacağını umuyoruz" değerlendirmesini yaptı.

"Vurulma ihtimali göz ardı etmiyoruz"

Uçağın füzeyle vurularak düştüğüne dair iddialarla ilgili konuşan Zelenskiy, "Bu ihtimali göz ardı etmiyoruz. Ancak bu henüz kanıtlanmadı. Liderlerin basına yaptıkları açıklamalar doğrultusunda, tüm uluslararası ortaklara, özellikle de ABD, Kanada ve Birleşik Krallık hükümetlerine kazaya ilişkin ellerindeki kanıtları paylaşma çağrısı yapıyoruz" dedi.

Zelenskiy, Mike Pompeo ile görüşecek

Konuyla ilgili ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile bugün görüşeceğini belirten Zelenskiy, "Amacımız mutlak doğruya ulaşmaktadır. Bunun, kurbanların aileleri ve afet kurbanlarının anısı adına tüm uluslararası toplumun sorumluluğu olduğunu düşünüyoruz. İnsan yaşamı, herhangi bir siyasi saikten daha önemlidir" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump, İran'da Ukrayna uçağının arıza sebbeiyle düşmüş olmasından şüphe duyduğunu ve birilerinin uçağı kazara düşürmüş olabileceğini öne sürmüştü.

Justin Trudeau: "Kanıtlarımız var, füzeyle vuruldu"

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da Kanada istihbaratının elinde Ukrayna uçağının İran'a ait füze ile kazara vurulduğuyla ilgili kanıtlar olduğunu söylemişti.

Feci kazada 76 kişi hayatını kaybetti

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağının kısa süre sonra yerel saatle 06.18'de teknik arıza nedeniyle düştüğü belirtilmişti. Uçaktaki yolcu ve mürettebattan oluşan 176 kişi hayatını kaybetti.

iran uçak kazası ile ilgili görsel sonucu

Yorumlar (0)